Бившата номер 1 Ким Клайстерс ще се завърне в професионалния тенис за първи път от седем години насам на турнира в Дубай идния понеделник – но ще се изправи срещу трудна съперничка на старта на надпреварата.

36-годишната тенисистка, която спечели четири титли от Шлема, но игра за последно на Ю Ес Оупън през 2012, ще играе срещу шестата поставена Кики Бертенс от Нидерландия, след като получи „уайлд-кард“. „Изключително развълнувана съм да се завърна на корта. Нямам търпение да бъда отново в игра и да играя пред феновете – подкрепата и куражът, които получих, след като обявих, че се завръщам, са страхотни“, сподели белгийката за сайта на WTA.

Клайстерс сподели миналата година, че ще се завърне на корта, но травма на китката осуети плановете й да участва на Аустрелиън Оупън миналия месец. Това ще бъде второто й завръщане. Тя първо се отказа от тениса през 2007, за да излезе в майчинство за първото от трите си деца, но се завърна 24 месеца по-късно, за да спечели три от четирите си титли от Шлема и да оглави отново световната ранглиста при жените през 2011.

Последното й завръщане се дължи на желанието й да играе отново тенис. „Всеки път, когато играех на Голям шлем с легендите, и някой ме попиташе „Хей, искаш ли да удариш няколко топки?“, аз съм първата, която ще каже „Да, ще ударя. Ще ти бъда спаринг партньор днес“. Любовта към играта е налице. Не смятам, че има какво да доказвам, но искам да се предизвикам и да бъда отново силна“, каза още тя. Шест от първите десет тенисистки в света ще участват в Дубай. /БГНЕС