Две от фаворитките на тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън - Ким Клайстерс и Вера Звонарьова, спечелиха своите мачове от четвъртфиналите на турнира и ще се изправят една срещу друга на полуфинал.

Клайстерс успя да се справи с борбената полякиня Агнешка Радванска и постигна победа с 6-3, 7-6(4) за час и 34 минути. Двубоят бе изпълнен с обрати, като двете постигнаха общо 10 пробива. Белгийката водеше с пробив във втората част, но допусна изравняване, като Радванска дори сервираше за сета, но в крайна сметка се стигна до тайбрек, който бе спечелен от Клайстерс.

„Борих се здраво и бях концентрирана. Вторият сет беше доста оспорван. Някои неща ми се получаваха доста добре, но други не ги усещах както трябва. Трябва да се подобря във всеки аспект - сервис, ретури, намаляване на непредизвиканите грешки. Хубавото е, че съм на полуфинал, а още не съм показала най-добрия си тенис”, каза Клайстерс след двубоя. „Мачът със Звонарьова ще бъде тежък. Мисля, че ще има доста дълги разигравания. Винаги ми е харесвало да играя срещу нея. Получават се физически мачове и точно, каквото очакваш от полуфинал”, допълни белгийката.

Звонарьорва се справи по-лесно със своя мач от четвъртфиналите и победи чехкинята Петра Квитова с 6-2, 6-4 за час и 15 минути. Рускинята запази ниско нивото си на непредизвикани грешки, допускайки само 12 в целия мач, и успя да постигне шест пробива.

„Опитът ми помага, Знам, че всеки един мач е труден и знам, че тя е тежък опонент. Опитвах се да се придържам към игровия си план и да се концентрирам върху своята игра, без да мисля какво става от другата страна на мрежата", каза Звонарьова след победата. Откакто Клайстерс се завърна на корта след двегодишна пауза, рускинята е спечелила три от четирите мача помежду им, но загуби най-важния - финала на „Ю Ес Оупън” 2010.

„Трябва да съм добре подготвена за този мач. Да не се преуморя с тренировки, да съм свежа, да бъда концентрирана по време на двубоя. Трябва да извлека позитивите от победите ми над нея и да помисля отново защо загубих онзи финал. Не трябва да повтарям грешките си”, допълни Звонарьова.