Белгийката Ким Клайстерс спечели четвъртата си титла от турнир от Големия шлем, след като победи китайката Ли На с 3-6, 6-3, 6-3 за 2 часа и 4 минути на финала на "Аустрелиън Оупън".

27-годишната Клайстерс за първи път триумфира в турнир от Големия шлем, различен от "Ю Ес Оупън", където има три спечелени титли през 2005, 2009 и 2010 година.

Поставената под номер 9 в основната схема Ли На пък пропусна да запише името си в историята, ставайки първата китайска тенисистка с титла от един от четирите най-големи турнира. Китайката започна отлично мача и реализира три пробива, за да вземе първия сет с 6-3. След това обаче, Клайстерс се мобилизира, заигра много по-стабилно и заслужено спечели втората част с 6-3. В решаващия сет белгийката успя да пробие за 3-1 и не изпусна преднината си до края на двубоя.

Клайстерс триумфира с титлата в Австралия, след като веднъж загуби финала през 2004 година, победена от своята сънародничка Жустин Енен, а на четири пъти бе спирана на полуфиналната фаза. Белгийката се нареди на трето място сред действащите тенисистки по най-много спечелени титли от Големия шлем, отстъпвайки само на сестрите Уилямс. От началото на следващата седмица Клайстерс ще се изкачи до второ място в световната ранглиста, място, което не е заемала от август 2006 година.

Това е трета титла от Големия шлем за бившата номер едно в света, след като тя се завърна на корта в средата на 2009 година.