Лия Каратанчева започна по впечатляващ начин участието си на W75 турнира в Пазарджик, като постигна победа в интригуващ сблъсък срещу Гергана Топалова. Получила „уайлд кард“, Каратанчева демонстрира воля и хладнокръвие, след като изпусна аванс в първия сет, но успя да се възстанови и да се класира за осминафиналите.

Там тя ще се изправи срещу четвъртата поставена Екатерина Макарова (№164 в света). Каратанчева доминираше в ключовите моменти, реализирайки два аса и правейки по-малко двойни грешки в сравнение с Топалова (4 срещу 9). Успеваемостта ѝ на първи сервис беше 52%, а тя също така оползотвори 9 от 14-те си шанса за пробив (64%).

След като двете тенисистки размениха множество пробиви в началото на мача, Каратанчева успя да затвърди своето предимство при 4-2. Въпреки че Топалова изравни резултата, Каратанчева завърши сета силно и спечели с 7-5.

Втората част премина под пълния контрол на Лия Каратанчева, която поведе с 5-0, преди Топалова да върне един пробив. В крайна сметка Каратанчева затвори мача с нов брейк, оформяйки победата с 7-5, 6-1 след 1 час и 22 минути игра.