Тенис кортовете в подножието на Младежкия хълм в Пловдив са напът да се трансформират в истинско спортно бижу. За да се случи, група пловдивски бизнесмени, привърженици на тениса, си подават ръка в реализацията на новата инвестиция.

„Идеята се зароди покрай любовта към спорта и убеждението, че за да се развиват младите таланти на България, трябва помощ от бизнеса. Всичко се получава, когато работим в една посока ​- спортните хора, бизнесът, общината и държавата”, казва Атанас Рогачев, един от двигателите на проекта. Той е собственик на „Атаро клима“ - една от най-проспериращите български компании, която от години подкрепя спорта. Фирмата е сред основните спонсори на волейболните Виктория Волей и Марица. Напоследък г-н Рогачев активно подпомага и тениса в града и в страната.

Проектът за реконструкция на кортовете вписва по уникален начин модерната спортна база в естествените дадености на Младежкия хълм. В комплекса се оформят алеи от павета, които са част от архитектурната традиция на Пловдив. Самите кортове и обслужващите помещения са в пълен унисон с естествената паркова среда наоколо. Планирано е изграждането на съблекални, възстановителен център, фитнес зала, с което комплексът ще отговори на изискванията за домакинство на международни турнири от висок ранг. Тук състезателите от  тенис клуб „Пловдив“ ще провеждат нормален тренировъчен процес. Екстрите ще могат да се използват и от любителите на спорта, които ще идват да играят тенис в прохладата на Младежкия хълм. Предвидени са и още помещения за треньорите и специално оборудвана зала за провеждане на спортни конференции и семинари.

В базата ще има и открита писта за загряване, добавят от екипа. Технологията, по която ще бъде изградено съоръжението, следва правилата на най-добрите клей кортове в Европа.

„Така в базата ще може да се играе и след проливен дъжд. Това ще е възможно благодарение на новия дренаж и специално изградените отводнителни системи“, обясни за „Марица“ Георги Чочев, един от треньорите, ангажирани с реализацията на идеята.

Тези екстри оскъпяват проекта, но инвеститорите са хора, които не пестят средства, за да направят най-доброто за спорта и за Пловдив. Затова залагат и на ултрамодерно осветление, рядко използвано до момента дори в Европа. От много висок клас е и поливната система.

„Започваме от нулата, всичко се изгражда отново, все едно преди не е имало кортове на това място. Базата ще е отворена за всички почитатели на тениса и спорта“, твърдят инвеститорите.

Те са решени да изградят тази нова спортна база със съзнанието, че правят нещо значимо, което ще оставят след себе си, а комплексът ще се използва десетки години от всички пловдивчани, изкушени от спорта.

 

Инвеститорите - не просто съдружници, а съмишленици

Атанас Рогачев благодари на съдбата, че не е сам в това значимо начинание. До него са Антон Челибашки, Иво Ганчев, Христо Христов, Георги Златанов и Милен Христев. 

„Не може една подобна инвестиция да падне върху раменете на един човек. Трудно е и като финанси, и като организация. За да се получат нещата, беше необходимо обединение, и то на единомишленици. Радвам се, че заедно ще успеем да реализираме идеята”, казва Христо Христов.

Бизнесменът е голям фен на футбола и тениса и дългогодишен спонсор на ФК „Марица“. С фирмата си „Лидер 96“ пък Георги Златанов организира ежегодния турнир за любители на тениса под тепетата ​- надпревара, ко​ято се провежда от 5 години и вече се е превърнал в добра традиция. Реализирането на проекта се случва благодарение и на Милен Христев, който стопанисва кортовете на Младежкия от години.

„Надявам се да намерим формулата за добър мениджмънт, за да съчетаем интересите и да удовлетворим желанията на всички любители на тениса. В нашата база ще има място за всеки - за аматьори, за групи с деца, както и за хората, тръгнали по тежкия път на професионалните тенисисти“, казва Христев.

 

Традициите ни задължават

Пловдив с право е наричан Спортната столица на България. Дал е на света цяла плеяда големи шампиони. Напоследък обаче спортната слава на града позагуби доста от своя блясък, макар въздухът и гените да не са се променили. Големият проблем е остарялата база и липсата на достатъчно средства за подкрепа на младите таланти и можещите треньори. Точно това ще опитат да променят съмишлениците от ТК „Пловдив“. По отношение на базите градът вече има лош опит в пилеенето на милиони за изграждането на скъпи, но неефективни съоръжения, какъвто е случаят с многофункционалната зала "Колодрума". В новия тенис комплекс на Младежкия хълм обаче ситуацията е различна - инвеститорите влагат собствени средства, имат ясна цел и специалисти, които могат да управляват ефективно съоръжението. Вярват, че новата база ще е голяма крачка напред в развитието на тениса, който има огромни традиции в града. Наш дълг е те да бъдат продължени и надградени, за да имаме съвсем скоро тенисисти на световно ниво, твърдят бизнесмените.

 

Административните капани

Комплексът на ТК „Пловдив“ се намира на прекрасно място в подножието на хълма. От клуба вярват, че съвсем скоро то ще се превърне в любимо за стотици изкушени от спорта пловдивски деца и техните родители. Близостта с парка обаче предполага и неизбежните административни капани.

Работата по изграждането на комплекса напредва с всеки изминал ден. Игралните полета са на 90% готови. В момента се застилат с шамот и до седмица ще са готови да посрещнат състезателите от клуба и любителите на тениса.

Не е така обаче с помощните помещения, които са изключително важни за работата на треньорите и състезателите.

„Вярваме, че ще получим разбиране и съдействие от Общината, за да реализираме проекта в цялостния му вид. Другото ще е компромис и още една недовършена спортна база без реален социален ефект, каквито в Пловдив има много напоследък. Без съпътстващите помещения в комплекса няма да могат да се организират турнири от висок ранг, каквато цел имаме. А именно те дават шанс на повече наши таланти да излязат на международната сцена и да премерят сили с най-добрите“, казват от клуба.

За да се справят с административните бариери, в ТК „Пловдив“ разчитат на подкрепата на кмета на Общината и на ресорния зам.-кмет, които неведнъж са заявявали, че ще застанат зад всяка добра инициатива, подпомагаща спорта в града.

Ако всичко върви по план, амбициите на инвеститорите са още тази година ТК „Пловдив” да стане домакин на турнири от най-висока категория./Марица