Италианската тенис федерация се надява да премести турнира в Рим по-късно тази година – преди Ролан Гарос, който ще се проведе от 20 септември до 4 октомври. Президентът на федерацията Анджело Бинаги прие и възможността събитието дори да не се проведе на клей. Причина за промените е пандемията от новия коронавирус, която направи Италия страната в световен мащаб с най-много жертви вследствие на заболяване с COVID-19.

„Планираме да преместим в календара Internazionali d’Italia тази година“, каза той пред Sky Sports 24, а също така бе цитиран от Eurosport.

„Бихме искали да сме едно от подгряващите събития преди Ролан Гарос. Желаем да проведем турнира в Рим, а бихме го сторили по всяко време и на всяка настилка“.

Турнирът в Рим е от категория Мастърс при мъжете и Premier при дамите. По план той трябваше да се проведе от 4 до 17 май тази година, но тенис няма да има чак до 7 юни заради пандемията от COVID-19.

Миналия сезон шампион стана Рафаел Надал, след като надделя над големия си съперник Новак Джокович с 6-0 4-6 6-1 и триумфира с първи трофей за кампанията. При жените надпреварата спечели Каролина Плишкова, която се справи с Джоана Конта на финала след 6-3 6-4.

Решението, което трябва да вземат Анджело Бинаги и останалите членове на Италианската тенис федерация, е повече от сложно, тъй като календарът ще е много сгъстен след подновяването на Тура. На фона на общите решения, организаторите на Ролан Гарос за по-малко от денонощие генерираха върху себе си огромно количество критики. Това стана факт, след като обявиха, че турнирът ще се проведе през есента. Комюникето на Френската тенис федерация внесе огромен смут в ATP и WTA, след като се оказа, че изобщо не е било съгласувано.

Иначе от турнирите в Монте Карло и Барселона, които също са част от традиционното турне на клей преди Ролан Гарос, обявиха, че няма да провеждат събитията тази година – следващите им издания ще са през 2021 г.

Италия е страната с най-много жертви вследствие на новия коронавирус. В страната са починали 5 476 души – с 2 206 повече от епицентъра на заразата Китай. Броят на заразените е над 59 хиляди, а излекуваните са малко повече от седем хиляди.

Що се отнася до статистиката в световен мащаб, заболелите са над 351 хиляди, жертвите – повече от 15 300, а излекуваните са над 100 хиляди.