Първата част от тенис сезона е към своя край, но преди да започнат надпреварите на клей, има още два големи турнира на твърда настилка. Този месец погледите са вперени в САЩ, където най-добрите ще мерят сили първо в Индиън Уелс, а след това и в Маями.

Големият фаворит за триумф в Калифорния отново е Роджър Федерер, петкратен шампион в състезанието. Освен че е истински феномен и играе невероятно силно, дори на 36 години, Маестрото доказа, че е способен да прави така, че да постига върхова форма в точния момент. Швейцарецът няма загуба този сезон. Спечели и двата турнира, в които участва – Откритото първенство на Австралия и състезанието в Ротердам, побеждавайки на финалите съответно Марин Чилич и Григор Димитров. Миналата година Федерер също направи уникален рейд в първите три месеца на 2017-а, триумфирайки на Аустрелиън Оупън, Индиън Уелс и Маями. Най-възрастният номер 1 в световната ранглиста при мъжете ще запази позицията си, ако стигне поне полуфинал в предстоящия турнир. Статистиката му след завръщането от контузията в крака в началото на миналия сезон е респектираща – 64 успеха и само 5 поражения.

В отсъствието на Рафаел Надал, който продължава да се бори с проблем в бедрото, втори поставен е Марин Чилич. Но може ли хърватинът да се противопостави на Роджър Федерер? Двамата може да се срещнат чак на финала, а досега Чилич винаги губи мач за титла срещу най-великия тенисист в историята – справка Уимбълдън миналата година и Аустрелиън Оупън този януари. От девет двубоя Федерер отстъпи само веднъж – в полуфинал на Ю Ес Оупън през 2014-а, когато Чилич взе единствената си до момента титла от Големия шлем. На по-малките турнири, на които участва този сезон, хърватинът не впечатли и на два пъти бе спрян от Жил Симон – в Пунa и в Рио де Жанейро.

Следващият в класацията е Григор Димитров. Българинът включи на шеста скорост в края на миналата кампания, когато първо спечели Мастърса в Синсинати, а след това триумфира на финалния АТП турнир в Лондон. През 2018-а обаче родната звезда направи крачка назад. Беше фаворит в Бризбейн, но не защити титлата си, след това пък очакванията бяха за първи финал на ниво Голям шлем при мъжете, особено след отказването на Рафаел Надал, негов потенциален съперник на полуфиналите. Вместо да стигне мач за трофея с идола Федерер, Григор допусна обрат на четвъртфиналите срещу Кайл Едмънд. Последва травма в рамото, попречила му да играе в София и да вземе трофея в родината за втори пореден път. Стъпка нагоре бе участието в Ротердам. В Холандия Димитров стигна финала, но настинка не му позволи да покаже най-доброто и логично последва седма поредна загуба срещу Федерер. Вместо да загрее за Индиън Уелс с трофей и да пристигне зад океана в приповдигнато настроение и с повишено самочувствие, Григор сензационно падна още в първи кръг в Дубай миналата седмица срещу непретенциозния Малек Жазири, играч извън топ 100 на света. Реално е трудно да се очаква силно представяне от българина, който никога не е минавал трети кръг в състезанието в Индиън Уелс.

Сред 96-те състезатели на Мастърса ще бъде и Новак Джокович. Подобно на Федерер, Ноле също е петкратен шампион. В момента сърбинът е на нетипичната за него 13-а позиция в ранглистата. За Джокович това ще бъде едва втори турнир след Уимбълдън, където започнаха проблемите му с лакътя. На първата надпревара от Големия шлем за сезона – в Австралия, където Новак традиционно играе силно, сега сигна само до осминафиналите. Джокович тръгва на дълъг път към завръщане сред най-добрите.

В отлична форма се намират Хуан Мартин Дел Потро и Кевин Андерсън, които се завърнаха в топ 10. Само преди дни аржентинецът триумфира в Акапулко – награда за големите усилия, които положи в последните месеци. През 2016-а Дел Потро претърпя три операции на китката и изпадна до номер 1045 в света, но доказа, че не е свършил с тениса. Андерсън пък стигна три финала този сезон, но спечели само един – този в Ню Йорк. Лука Пуй игра за титла три пъти в последните четири седмици, като взе трофея единствено в Монпелие, но се намира в добра кондиция и също е способен на изненади. Не бива да се забравя новата вълна, включваща няколко талантливи състезатели. Генерацията води номер 5 в света Александър Зверев.

И докато мъжката схема е донякъде предвидима, това изобщо не може да се каже за съревнованието при дамите. Достатъчно е да споменем, че сред непоставените са Серина Уилямс, Мария Шарапова и Виктория Азаренка. Американката, носителка на 23 отличия на сингъл от Големия шлем, не е играла официален двубой от 14 месеца. Единственото изключение е среща на двойки за „Фед къп“, в която ясно си пролича, че легендата е далеч от състоянието, в което се намираше преди да забременее. Все пак от Серина винаги може да се очаква силно представяне. Освен това по-малката от сестрите Уилямс има допълнителен стимул – може да стане първата тенисистка в историята с три трофея на единично от Индиън Уелс. Тя спечели състезанието твърде отдавна – през 1999 и 2001 година. Същото предизвикателство има и пред Шарапова и Азаренка. Рускинята ликува през 2006 и 2013-а, докато тенисистката от Беларус финишира първа през 2012 и 2016 година.

Доста любопитен мач от трети кръг може да се оформи в Калифорния – Серина срещу сестра си Винъс Уилямс. В тази четвъртина са още четвъртата в света и шампионка от Дубай Елина Свитолина и  финалистката от Ю Ес Оупън Мадисън Кийс.

Лидерката в ранглистата и шампионка от 2015-а Симона Халеп е в един поток с носителката на трофея от Ролан Гарос Елена Остапенко и миналогодишната финалистка Светлана Кузнецова.

В потока на Мария Шарапова са шампионката от Уимбълдън Гарбине Мугуруса, петата в света Каролина Плишкова и винаги опасните Петра Квитова и Агниешка Радванска.

В четвъртината на Азаренка също има опасни опонентки, начело с победителката в Аустрелиън Оупън Каролинe Вожняцки, една от най-силните състезателки този сезон Анжелик Кербер, носителката на трофея в Ю Ес Оупън Слоун Стивънс и миналогодишната шампионка в Индиън Уелс Елена Веснина.

България има своето място в този турнир. През 1989 година Мануела Малеева печели трофея след успех с 6:4, 6:1 във финала срещу Джени Бърн. Този сезон няма родни тенисистки в надпреварата, но остава надеждата, че постижението на бившата номер 3 в света няма да остане единствената гордост за страната ни от това състезание. Всички погледи са вперени към Григор Димитров, който миналия сезон доказа, че е орисан да сбъдва мечти.