Елена Остапенко (Латвия) и Даря Касаткина (Русия) се класираха за финала на международния турнир по тенис на твърди кортове в Аделаида (Австралия) с награден фонд 922 573 долара. 

Касаткина стигна до финала, след като поставената под номер 2 Джесика Пегула (САЩ) се оттегли преди полуфинала поради заболяване. Това е втори пореден пропуснат мач за Касаткина, след като Лаура Зигемунд се отказа от четвъртфинала заради контузия на левия крак.

Шестата поставена Остапенко надделя над Екатерина Александрова (Русия) с 6:2, 7:6(3) за 1:41 час.

С победи над Сорана Кърстя, Каролин Гарсия, Марта Костюк и Екатерина Александрова, Остапенко достигна до първия си финал на твърда настилка, откакто спечели титлата в Сеул през 2022 година.  

"Беше наистина труден мач. Знаех, че тя е страхотен играч и ще бъде тежко. Тя може да сервира наистина силно и удря топката страхотно. Опитвах се да играя добре, да бъда последователна и когато имах шанс за пробив да се възползвам Понякога, когато трябваше да играя по-агресивно, през последните няколко сезона не се справях добре. Сега чувствам, че в решаващите моменти се справям. Просто се чувствам добре и много се вълнувам, че съм на финала", каза Остапенко след победата.

Тя завърши мача с 36 печеливши удара и 22 непредизвикани грешки, а Александрова направи 16 уинъра и 11 непредизвикани грешки. Остапенко е спечелила пет от седемте си мача срещу Касаткина. И двете се целят към седмата си титла на сингъл в кариерата.