Американката Мадисън Кийс и рускинята Дария Касаткина се класираха за финала на турнира по тенис на трева в Ийстбърн, който е последната надпревара преди началото на "Уимбълдън".

В полуфиналите и Кийс, и Касаткина постигнаха двусетови победи.

В изцяло американски сблъсък Кийс се наложи над тийнейджърката Коко Гоф с 6:3, 6:3 за час и 23 минути игра. По-опитната от двете тенисистки проведе мача много спокойно. Един-единствен пробив в средата на първия сет донесе успеха в него на Кийс. 

Във втория сет Гоф поведе с 2:0 гейма, но до края успя да вземе само още един гейм и допусна втората си загуба в четири мача срещу Кийс.

Ако в събота американката победи във финала Касаткина, тя за втори път ще спечели титлата в Ийстбърн след 2014 година.

Поставената под номер 9 рускиня ще търси първа титла в кариерата си на трева, след като във втория полуфинал надигра с 6:2, 7:5 италианката Камила Джорджи.

И в двата сета имаше размяна на пробиви, но Касаткина показа по-голяма концентрация в ключовите моменти и се добра до победата.

През 2023 година нито Кийс, нито Касаткина имат спечелена титла от турнири на Женската тенис асоциация. В директните мачове помежду им Кийс води с 8:2 победи, но Касаткина е спечели две от последните три срещи.