Йелена Янкович и Серена Уилямс ще спорят за титлата при жените на Откритото първенство на САЩ по тенис.

На полуфиналите те отстраниха две рускини с по 2:0 сета. Янкович се справи с олимпийската шампионка Елена Дементиева с 6:4, 6:4, а по-малката от сестрите Уилямс се наложи над Динара Сафина с 6:3, 6:2.

Сръбкинята губеше в резултата срещу Дементиева и в двата сета, но не се предаде и успя да извоюва победата. Американката направи рано пробив срещу Сафина, което разстрои играта й и тя до края не намери верния ритъм.

Уилямс достига до финал на ЮЕс Оупън за първи път от 2002 година насам, когато победи сестра си Винъс. Сега Серена ще преследва девета титла от Големия шлем. Янкович пък за първи път в кариерата си достига до финал на турнир от Големия шлем при петия си опит.

Сръбкинята и Серина Уилямс имат равен брой победи - 3:3, в срещите помежду им. Американката обаче спечели последния им двубой - финала в Маями през пролетта.

„Страшно искам да спечеля титла от Големия шлем и това е голямата цел, за която дойдох в Ню Йорк. Физически и психически се чувствам силна и уверена, че мога да вдигна купата”, каза Янкович.

„Това лято играя много добре. Мисля, че и утре ще бъда на ниво. Двете с Йелена ще направим чудесен финал”, коментира Уилямс.

Дъжд от тропическата буря Хана се очаква да залее Ню Йорк, което може да доведе до промени в програмата на US Open. Организаторите се презастраховаха, като насрочиха за рано днес полуфиналите при мъжете.

Така мачът между Роджър Федерер и Новак Джокович ще започне в 11:00 часа местно време (18:00 българско време), а срещата на Рафаел Надал с Анди Мъри ще стартира веднага след края на другия двубой.