Рускинята Динара Сафина се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставената под номер три Сафина победи трудно участващата с уайлд кард представителка на домакините Йелена Докич с 6:4, 4:6, 6:4 за 2:19 часа.

С успеха 22-годишната московчанка запази шансовете се да се изкачи на върха на световната ранглиста.

Рускинята стартира по-добре мача и постигна пробив още в първия гейм. Докич обаче успя да обърне до 4:3, но в последствие загуби три поредни гейма, а с това и първия сет.

Във втората част 25-годишната австралийка, 187-а в света, успя да вземе равен аванс от 3:0. При 5:3 тя пропусна да затвори сета при собствен сервис, но веднага след това проби подаването на съперничката си, за да изравни резултата след 6:4.

Третата част беше изключително драматична. Сафина дръпна с равен пробив с 2:0, но Докич изравни за 4:4. Сафина отново проби в деветия гейм, а след това успя да обърне от 15:40 и с четири поредни точки спечели мача.

Докич, за която това беше пети пореден трисетов мач, допусна 54 непредизвикани грешки срещу 36 на съперничката си.

„Не ми беше лесно. Играх не само срещу Докич, но и срещу цялата публика”, заяви Сафина.

За място на финала рускинята очаква сънародничката си Вера Звонарьова, която достигна до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем, след като победи французойката Марион Бартоли с 6:3, 6:0.