Две от най-добрите тенисистки за сезон 2020 поднесоха истинско зрелище на публиката в Дубай. Симона Халеп спечели титлата след драматичен успех с 3-6 6-3 7-6(5) над Елена Рибакина.

Двете прекараха два часа и половина на корта в мач с множество обрати, в който показаха тенис на фантастично ниво. Битката продължи до последните секунди, като в тайбрека на решаващата част казахстанката поведе с минипробив след бекхенд уинър за 4-3, но още в следващата точка опонентката ѝ отговори със свой уинър.

Във финалните минути действията от двете страни на мрежата изглеждаха огледални. Халеп сгреши с обжалване, след което същото стори и Рибакина. При 6-5 обаче топка на Елена излезе в аут и двубоят приключи.

Мачът бе сравнително равностоен още от първата минута, като лек превес имаше световната №19. Не успя да запише пробив при 1-0, но го стори при 3-2. Сервирайки за сета, спаси два брейкбола, за да реализира третия си сетбол в маратонски гейм – 6-3.

Рибакина бе близо до това да увеличи предимството си на сет и пробив, но Халеп спаси брейкбол в първото си подаване във втората част и момент по-късно поведе с 3-1, след като спечели сервис гейма на опонентката си на 0. Имаше шанс да надгради при 4-1, когато поведе с 40-15 от посрещане, но не се възползва и също загуби подаването си на 0.

Последва обаче рибрейк и затвърждаване на пробива, които пратиха мача в трети сет.

В него интригата също бе запазена до самото влизане в тайбрека. Първо Халеп изоставаше с пробив при 1-3, върна го моментално и дори проби отново за 6-5, печелейки правото да сервира за победата. Рибакина успя да се пребори за тайбрек, но в крайна сметка загуби с 3-6 6-3 7-6(5).