Шампионката от Откритото първенство на САЩ Ема Радукану (Великобритания) дебютира с победа на турнира за жени на червени кортове в германския град Щутгарт с награден фонд 611 хиляди евро.

Поставената под номер 8 в схемата британка спечели срещу австралийката Сторм Сандърс с 6:1, 6:2 за 70 минути.

Любопитното е, че това беше първа победа за Радукану на клей на турнир от УТА в кариерата й. Тя изигра първите си професионални мачове на червени кортове през уикенда, представяйки Великобритания в отборната надпревара "Били Джийн Къп", където записа победа над Тереза Мартинцова и загуба от Маркета Вондроушова. Нейният отбор загуби с 2:3 победи от домакините от Чехия в Прага.

"Имам чувството, че имаше много дълги геймове и съм щастлива, че се преборих срещу Сторм. Тя изигра два мача в квалификациите, а ние играхме една срещу друга миналата година. Тя е изключително труден съперник и аз съм наистина щастлива, че показах добро представяне", каза Радукану в интервюто си на корта след успеха.

Във втория кръг британката ще играе срещу представителката на домакините Тамара Корпач, която е "щастлива губеща" от квалификациите.

Двукратната шампионка Анжелик Кербер отпадна в първия кръг. Германката, която спечели надпреварата през 2015 и 2016 година, загуби от петата поставена Анет Контавейт (Естония) с 6:3, 4:6, 4:6 след два часа игра.

Следващата съперничка на естонката е Екатерина Александрова от Русия.

Шампионката от 2017 година Лаура Зигемунд (Германия) играе в късния мач срещу Тамара Зиданшек (Словения).