Цветана Пиронкова започна по великолепен начин своя мач срещу световната №2 Симона Халеп, но дъждът спря двубоя в Ийстбърн началото на втория сет. Така двете ще доиграват битката си в четвъртък на обяд, а това едва ли е добра новина за нашето момиче, което се беше устремило към успех над фаворитката в турнира. 

Преди дъждът да почне да се излива и реферите да отложат всички мачове за следващия ден, Пиронкова спечели по изключителен начин първия сет след 8:6 в неговия тайбрек като преди това спаси цели 7 сетбола.

Халеп бе постигнала ранен пробив, а при 5:4 и 40:0 за нея краят на сета изглеждаше формалност. Българката обаче отрази трите сетбола, след това още два и изравни за 5:5.

В тайбрека отново румънката имаше предимство и на два пъти бе на точка от успеха, но Пиронкова се справи перфектно и на свой ред реализира първия си сетбол.

Втората част пък започна с три последователни пробива и при 2:1 Пиронкова има геймбол за затвърждаване на пробива, което би я доближило до успеха в мача.

За ракета №1 на България това е втори мач за деня. По-рано през деня Пиронкова победи №51 в света Моника Никулеску с 6:0, 6:4.

Пиронкова отпадна в последния кръг на квалификацииите след поражение от Лаура Арубарена в три сета, но попадна в основната схема като "щастлива губеща" след оттеглянето на Петра Квитова.