Уимбълдън, е най-старият турнир по тенис в света. За първи път се е състоял през 1877 година в All England Lawn Tennis and Croquet Club. Той е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем.

Да, но от 2000 година едно американско семейство направи така, че спокойно Уимбълдън, специално при жените, може да бъде прекръстен на Уилямсдън. През последните девет години Винъс и Серена имат седем спечелени титли само на сингъл. Поне една от двете винаги стига до последния мач на Откритото първенство на Великобритания, като единственото изключение е през 2006 година, когато на финала играят Амели Моресмо и Жустин Енен.

За пореден път Винъс и Серена показаха, че Уимбълдън им е един от любимите тенис турнири, а по-голямата от двете сестри спечели за втори пореден път и за пети от 2000 година най-престижния трофей от Големия шлем. За десерт двете американки, на които спокойно може да им бъде дадено британско гражданство, спечелиха за трети път и титлата на двойки. Хубаво, че Винъс и Серена не могат да вземат участие при мъжете, тъй като Федерер може би нямаше да има пет титли.

Лондон със сигурност дълго време ще помни Винъс и Серена Уилямс дори и след тяхното отказване от тениса. Именно пред такова бяха двете тенисистки в началото на 2007 година. Но точно Уимбълдън върна към тениса Винъс, а по-малката и сестра се възроди малко по-рано на Откритото първенство на Австралия.

Преди началото на турнира големите фаворитки бяха обичайните заподозрени Мария Шарапова, Ана Иванович и Йелена Янкович, но и трите скоропостижно си тръгнаха и то още в начална фаза.

“God Save the Queen"! Е, почитателите на Уимбълдън спокойно могат да изрекат „God Save Venus”, защото след ерата на Мартина Навратилова и на Щефи Граф от 2000-та година на тревата на All England Lawn Tennis and Croquet Club властва Винъс Уилямс. Никой не знае кога ще спре нейното владичество, но едно е ясно, ако дори бъде извън първите 32 по-голямата сестра Уилямс щом стъпи на Уимбълдън всеки трябва да се съобразява с нея и в никакъв случай да не я подценява.

Със сигурност и догодина, ако всичко със здравословното състояние на Винъс Уилямс е наред, ще видим усмивката на кралицата на кортовете на Откритото първенство на Уимбълдън.

Да живее кралица Винъс! А Маша (въпреки едната си титла) и Ана има още да учат докато стигнат до сърцето на британците.

Сега предстои и последният турнир от Големия шлем – US Open, а той също е един от любимите на сестрите Уилямс, но най-вече на Серена.

След като Жустин Енен прекрати кариерата си, женският тенис осиротя, защото вече липсва големият лидер при жените, но хубавото е, че гонитбата за първото място в края на годината ще бъде още по-голяма, а Винъс и Серена показаха наистина, че са много мотивирани да докажат на по-младите си съпернички, че още ги бива.

Със сигурност борбата за първото място ще бъде много оспорвана, а първите седем (Ана Иванович, Йелена Янкович, Мария Шарапова, Винъс Уилямс, Елена Дементиева, Серена Уилямс и Светлана Кузнецова) имат реални шансове в края на 2008 година да се гордеят, че са № 1.