Тя е на 20 години и е от Сърбия. Никога не се мръщи, когато може да се усмихне, както написа британският „Телеграф”.

Тя е първата сръбкиня с титла от Големия шлем и Номер 1 в женския тенис.

Лицето й грее от десетки спортни и модни списания, а медиите постоянно й приписват романтични връзки с нейни колеги.

Името й е Ана Иванович.

Момичето, което извървя пътя от тренировките, съобразени с бомбардировките над Белград и трудностите с пътуването за турнири, заради паспорта с надпис „Югославия”, стъпи гордо на върха при дамите. Или по-скоро със същата чаровна срамежлива усмивка, която й спечели милиони почитатели по света. Същата, с която стиска палци за успех и на сънародниците си Йелена Янкович и Новак Джокович. Защото тенисът може и да е индивидуален спорт, но за Сърбия тримата са един отбор.

„Спортът обединява и премахва границите. Много ми се иска ние да помагаме хората да възприемат истинското, хубавото лице на страната ни”, споделя Иванович.

„Моментът беше несравним. Ще го помня през целия си живот”, каза Ана по време на посрещането й в Белград през седмицата след титлата от Откритото първенство на Франция. Над 10 хиляди души я чакаха в центъра на сръбската столица, държащи плакати с надписи „Ана, обичаме те!”. Тя пък им отвърна с обещанието, че славата няма да я промени. И признава, че най-добрите й приятелства си остават със старите дружки от родния й град.

Сред приятелите й от година е и футболният треньор Аврам Грант, с който я среща общ познат в Лондон. Бившият мениджър на Челси дори бе на финала на Ролан Гарос в Париж и е съветвал сръбкинята как да се справи с напрежението преди големия мач.

„Ана е изключителен човек - силна и целеустремена”, коментира Грант за Иванович.

Сега е ред на Уимбълдън. Един специален турнир за Ана. Кой знае може Откритото първенство на Великобритания по тенис да се сдобие със специална шампионка. Пък и колко тенисистки биха казали, че дъждът на Уимбълдън е част от чара му...