Женският национален отбор на България поведе на Дания с 1-0 победи в петата си последна среща от груповата фаза на Евро-африканската зона на тенис турнира Били Джийн Кинг Къп. Мачовете се играят на червени кортове в турския курорт Анталия. Лия Каратанчева разгроми Ребека Март Мортенсен с 6-0, 6-0. Срещата продължи едва 56 минути. Това е четвърта победа от четири мача за Каратанчева на сингъл на турнира. Във втория мач на сингъл Гергана Тополова ще играе срещу №130 в световната ранглиста Клара Таусон.

Преди днешните мачове България заема третото място заедно с Норвегия във временното класирането с по 2 победи и 2 загуби. До момента нашите момичета се наложиха над Швеция с 2-1 и Хърватия с 3-0 и отстъпиха на Сърбия и Норвегия с по 1-2 победи. Лидер в подреждането е Сърбия с четири победи и нито една загуба, а Швеция е на второ място с три победи и едно поражение. На пето място е Дания с една победа и 3 загуби, а Хърватия е на последната позиция с четири поражения.

При победа днес България има шанс да спечели второто място и да играе плейоф за класиране на финалите. При загуба пък има опасност да паднем до петата позиция и да играем бараж за оставане срещу Египет.

България е в състав Гергана Топалова, Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска, Денислава Глушкова и Лия Каратанчева. Капитан на България е Дора Рангелова. Треньор е Михаил Атанасов, кондиционен треньор е Кирил Симеонов, а физиотерапевт Милен Илиев.