Женският национален тим на България отстъпи с 1:2 победи срещу Норвегия в четвъртата си среща от груповата фаза на Евро-африканската зона на отборния турнир по тенис „Били Джийн Кинг къп“. Мачовете се играят на червени кортове в турския курорт Анталия.

След равенство 1:1 в мачовете на сингъл, при двойките Лия Каратанчева и Гергана Топалова загубиха с 6:2, 1:6, 4:6 от Малене Хелгьо и Улрике Ейкери. Срещата продължи час и 48 минути.

Българките спечелиха първия сет, но взеха само един гейм във втория, а в третата част допуснаха пробив в последния гейм за крайното 4:6.

По-рано днес Лия Каратанчева победи Улрике Ейкери след обрат с 3:6, 6:4, 6:4, а във втория двубой на сингъл Гергана Топалова загуби от Малене Хелгьо с 0:6, 2:6.

Така България вече има две победи и две загуби в своята група „В“ на турнира. Преди поражението от норвежките, националките се наложиха над Швеция с 2:1 и Хърватия с 3:0 и отстъпиха пред Сърбия с 1:2 победи. 

За момента българките делят третото място във временното класиране с Норвегия с актив 2-2. Лидер в подреждането е Сърбия с 4 победи от 4 мача, а Швеция е на второ място с 3 победи и 1 поражение.

В петък националките ще се изправят срещу Дания, чийто тим е с актив 1-3.

При победа България има шанс да спечели второто място и да играе плейоф за класиране на финалите. При загуба има опасност да се смъкне до пета позиция и да последва бараж за оставане срещу Египет.

Националният отбор е в състав Гергана Топалова, Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска, Денислава Глушкова и Лия Каратанчева. Капитан на тима е Дора Рангелова.