България загуби с 0:3 от Белгия в последния си трети мач от група D на турнира "Фед Къп" в първа група на зона Европа/Африка, който се провежда в израелския курорт Ейлат.

Така възпитаничките на капитанката Дора Рангелова допуснаха първо поражение в надпреварата и не успяха да се класират за полуфиналите, но завършиха на второ място в класирането и запазват мястото си в групата.

Исалин Бонавентюр даде аванс на белгийките след успех с 6:3, 3:6, 6:3 за 99 минути срещу Елица Костова.

В мача между първите ракети на двете страни 43-ата в световната ранглиста Алисън Ван Уйтванк се наложи над намиращата се с 50 места по-назад в класацията на УТА Цветана Пиронкова с 6:4, 6:2 за 82 минути.

Ван Уйтванк направи серия от четири поредни гейма, за да поведе с 5:2 в първия сет. Пиронкова намали до 4:5, но за повече нямаше сили.

Във втората част белгийката дръпна с 3:0 след два пробива, пловдивчанката стигна до 2:3, но до края Ван Уйтванк доминираше и не загуби нов гейм, за да триумфира.

В мача на двойки, който беше без съществено значение, Диа Евтимова и Изабелла Шиникова претърпяха поражение от Мари Беноа и Ан-Софи Местах със 7:6(4), 2:6, 4:6 след 2.09 часа игра.

Евтимова и Шиникова на два пъти наваксваха пробив пасив в третия сет, в който стигнаха до 4:4, но в десетия гейм отново загубиха подаването си и това се оказа решаващо.

Така Белгия спечели първото място в група D след три успеха и на полуфиналите ще срещне Великобритания. Победителят от този двубой ще играе плейоф за промоция в Световна група 2.

Унгария пък ще срещне ще срещне Южна Африка в бараж за оставане в първа група на зона Европа/Африка.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS