Водачката в световната ранглиста по тенис при жените Ашли Барти стъпи накриво в началото на новия сезон, след като отпадна на турнира в Бризбейн от американската квалификантка Дженифър Брейди.

Намиращата се на 53-о място в класацията на УТА Брейди до момента няма спечелени титли от турнири на Асоциацията. Тя обаче победи шампионката от Ролан Гарос на нейна земя с 6:4, 7:6 (4). Така за нея се получи доста запълнена седмица, след като премина през три кръга в квалификациите, а в 1-ия кръг отстрани влязлата с уайлд-кард Мария Шарапова. Барти пропусна първия кръг, а сега ще се концентрира в участието си на турнира на двойки.

Брейди показа отлична игра от началната линия, защитаваше се смело и в нито един момент не позволи на Ашли Барти да намери ритъма си. Любопитното е, че младата американка беше партньорка на австралийката през седмицата в тренировките, което явно е подействало добре на 53-ата в света.

Американката Брейди спечели първия сет само за 36 минути, като само веднъж подаването й беше под опасност от проби. За сметка на това тя проби за 4:3 от трети опит и дръпна в резултата. Всъщност за Барти това представяне не е ново, тъй като в пет поредни издания не е преминавала втория кръг.

Петра Квитова (Чехия) отнесе 21-годишната рускиня Людмила Самсонова с 6:3, 6:2 точно за час и ще има интересен сблъсък с младата сензация Брейди в следващия етап.
Чехкинята Каролина Плишкова отстрани още една австралийка- Айля Томлянович с 6:4, 5:7 (5), 6:1 за 2:05 часа игра. Плишкова можеше да реши мача и в два сета, но в тайбрека се предаде след 3:3. Но в третия сет беше безмилостна и с два пробива си гарантира участие в следващия етап от турнира.

Номер 3 в женската ранглиста в момента- Наоми Осака (Япония), също върви към третия кръг, след като днес обърна американката Cофия Кенин 6:7 (3:7), 6:3, 6:1. Осака чака следващата си съперничка между Анет Контавейт (Естония) и Кики Бертенс (Нидерландия). В първия сет срещу Кенин на два пъти японката беше близо до пробив, особено в 10-ия гейм, в който профука четири сет-пойнта. Стигна се до тайбрек, където Кенин успя да обърне резултата от 1:3 до 7:3. Втората част също предложи немалко емоции, като Oсaka направи един пробив повече от 21-годишната американка на старта. Но в края пак с пробив успя да вземе частта от четвърти опит.

Двукратната шампионка от Големия шлем нямаше никакви проблеми в третия сет, който й отне едва 31 минути.