Водачката в световната ранглиста и номер 1 в схемата Ашли Барти от Австралия се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите УТА 500 "Яра Вали Класик" в Мелбърн.

Барти победи поставената под номер 16 Мари Боузкова (Чехия) с 6:0, 4:6, 6:3 за малко повече от два часа игра. Австралийката спечели първите седем гейма в мача, но допусна пробив в петия гейм на втория сет и след 6:4 чехкинята изравни резултата.

В третата решителна част до 3:3 двете си размениха по два пробива, а в осмия гейм Барти взе подаването на съперничката си и при свой сервис затвори мача.

"Излизайки от нощен мач, трябваше да свикна да си лягам доста късно отново. Аз съм ранобудна, така че снощи не спах адски много, но е фантастично да се върна тук. Това беше наистина страхотен мач. Имах чувството, че натиснах малко в средата и загубих концентрацията си, но се радвам, че спечелих и получих още една възможност да играя утре", каза Барти, която завърши с 42 печеливши удара срещу 17 на съперничката си.

На четвъртфиналите Барти ще играе срещу Шелби Роджърс (САЩ), която победи номер 7 Петра Мартич (Хърватия) със 7:6(1), 6:3.

Шампионката от Откритото първенство на Австралия и номер 2 в схемата София Кенин (САЩ) победи трудно сънародничката си Джесика Пегула с 5:7, 7:5, 6:2 за 2:06 часа.

Пегула направи пробив в 12-ия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част Кенин направи обрат, след като губеше с 1:4. тя взе четири поредни гейма за 5:4, след което допусна пробив. В 11-ия гейм тя отново взе подаването на съперничка си и при свой сервис изравни резултата.

В третата част Кенин нямаше проблеми и след два пробива приключи срещата с третия си мачбол.

Следващата съперничка на Кенин ще бъде номер 6 Гарбине Мугуруса (Испания), която елиминира Анастасия Павлюченкова (Русия) с 6:1, 6:2. Осмата в схемата Маркета Вондроушова (Чехия) победи рускинята Вера Звонарьова със 7:6(4), 6:7(4), 6:4 за близо три часа на корта.