Международният олимпийски комитет (МОК) ще подкрепи разследване по подозрение в сексуално посегателство от Шуай Пън срещу високопоставен китайски политик, ако тя изяви желание за такова, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Говорейки във вечерта преди откриващата церемония на Зимните олимпийски игри, Бах потвърди, че ще се срещне с тенисистката, докато е на посещение в китайската столица и заяви, че се надява да разбере повече относно нейната „физическа цялост и психическо състояние“. Пън, бивша шампионка на двойки от Големия шлем, не бе чута в публичното пространство в продължение на близо три седмици, след като заяви, че бившият вицепремиер Гаоли Джан я е принудил да правят секс. Тя се появи отново в публичното пространство и се включи във видео разговор през ноември с президента на МОК Бах.

През декември тя отрече твърдението за сексуално посегателство, но остава неясно на този етап колко свободна и в безопасност е всъщност участничката на три олимпийски игри. „Това не е просто знак на уважение, а необходимост, да я уважаваме, да я изслушаме как тя разбира ситуацията, как иска да живее живота си. Това е какво стъпка по стъпка се опитваме да научим. Ако тя иска да има разследване, разбира се, че ще я подкрепим в това. Но това трябва да е нейно решение. Това е нейният живот, нейните твърдения. Чухме както тях, така и отхвърлянето им. Ще се срещнем лично и там ще продължим този разговор, а след това ще знаем по-добре нейната физическа цялост и психическо състояние, когато най-накрая се срещнем очи в очи“, каза Бах на пресконференция в Пекин.

В публикация на социалната мрежа в Китай Уейбо през ноември, Пън заяви, че Джан, който е в 70-те си години, я е принудил да правят секс по време на ненгажираща връзка в продължение на няколко години. Постът бе мигновено изтрит от китайската мрежа, но не и преди скрийншотове да се появят в Туитър, което доведе и до широк отзвук в световен мащаб.