Испанката Паула Бадоса вярва, че може да се върне в челната тройка в света, след като преодоля Дария Касаткина на турнира по тенис на червени кортове в германския град Щутгарт с награден фонд 678 814 евро. Шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2021 година Ема Радукану (Великобрания) отпадна в първия кръг.

Седмата поставена Касаткина отстъпи с 1:6, 1:6 от Бадоса, която записа деветата победа срещу тенисистка от топ 10 в кариерата си и първа от точно 12 месеца.

Испанката спечели 29 мача на клей през последните три сезона - само Онс Жабюр (35) и Ига Швьонтек (30) имат повече, но Бадоса участва в турнира с "уайлд кард". 25-годишната тенисистка беше втора в света миналата година, но падна до 31-о място. Нейната цел обаче е да стигне отново до върха, а победата в първия кръг и осигури среща със сънародничката й Кристина Буска.

"Това е, върху което работя всеки ден. Това е една от целите ми – искам да бъда отново на върха. Обичам да играя големи мачове, обичам да съм в последните кръгове на турнирите. Знам, че все още имам това ниво. Все още знам, че мога, вярвам в себе си и се надявам да се върна там много скоро", заяви испанката.

Елена Остапенко се класира лесно за втория кръг, след като победи Ема Радукану с 6:2, 6:1 само за 58 минути и ще играе с номер четири в света Жабюр в сряда.

Остапенко записа 19 печеливши удара от форхенд и призна в интервюто си на корта, че агресията е била ключова за нейния успех в битката между две шампионки от Големия шлем.

"Знаех, че най-важното срещу нея е да доминирам на корта", каза победителката от Откритото първенство на Франция от 2017 година Остапенко. 

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели с 6:2, 6:0 срещу Людмила Самсонова (Русия). Сега на шампионката от Ролан Гарос през 2021-а и предстои сблъсък срещу втората поставена и победителка от Откритото първенство на Австралия Арина Сабаленка (Беларус).

Анастасия Потапова (Русия) елиминира хърватката Петра Мартич с 6:3, 3:6, 7:6(4), а Татяна Мария (Германия) победи Илена Ин-Албон (Швейцария) с 6:2, 4:6, 7:6(4).

Бразилката Беатрис Адад Мая поведе със 7:5, 1:1, след което италианката Мартина Тревизан се отказа поради контузия на дясното бедро.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева