Световната номер 1 Виктория Азаренка защити титлата си от Australian Open, след като победи китайката На Ли с 4-6, 6-4, 6-3 на финала на турнира.

Мачът за титлата бе много драматичен и на три пъти бе прекъсван за сериозни периоди от време, но в крайна сметка Азаренка заслужено стигна до титлата.

Ли започна по-силно мача и затвори първия сет след 45 минути, но шампионката от миналата година отвърна с три поредни гейма на старта на втората част.

При 3-1 На Ли стъпи накриво и взе медицински таймаут, травмата не се отрази на играта й и тя върна пробива. Все пак Азаренка бе по-концентрирана в края на сета и успя да изравни резултата.

В началото на третата част мачът бе прекъснат за втори път за 10 минути, заради фойерверките в чест на деня на Австралия, като в първата точка след прекъсването На Ли отново обърна глезена си, като при падането удари лошо главата си.

Последва нова пауза, в която медицинските лица се увериха, че китайката е в състояние да продължи двубоя. Тя обаче не бе в най-доброто си състояние и Азаренка успя да стигне до пробив и в крайна сметка затвори мача след 2 часа и 40 минути.

По този начин Азаренка защити титлата си от миналата година и си осигури запазването на първото място в ранглистата, докато Ли загуби втори финал в Мелбърн, след поражението й от Ким Клайстерс през 2011 година.

С успеха си Азаренка заработи 2 530 000 долара от наградния фонд и 2000 точки за световната ранглиста.

Виктория Азаренка се нареди до Серена Уилямс, Щефи Граф, Моника Селеш, Мартина Хигинс, Дженифър Каприати, Ивон Гулагонг Коули и Маргарет Корт които единствени са дублирали титлата от Australian Open.

За Ли На останаха 1400 точки за ранглистата и 1 265 000 долара, както и скалпа на Мария Шарапова.