Поставената под номер седем в основната схема на Australian Open Серена Уилямс отпадна още на четвъртфинал и няма да може да защити титлата си от 2007 година. На „Род Лейвър Арина” тази нощ тя отстъпи на третата в схемата Йелена Янкович с 0-2 сета – 3-6, 4-6. Двубоят продължи час и 39 минути, но още в началните моменти си пролича, че по-малката сестра Уилямс не е в оптимална кондиция. Американката сервираше вяло и се движеше твърде бавно по корта.

Янкович изигра два ужасни гейма на самия старт и допусна пробив, но веднага след това го върна и успя да спечели четири поредни гейма. До края на частта повечето геймове завършваха трудно, но изходът почти във всички случаи бе в полза на сръбкинята, докато се стигна до 6-3

Във втория сет двете отново си размениха по един пробив, за се си стигне до равенство 3-3, след като и двете потърсиха медицинска помощ. Янкович взе последвалите две разигравания, за да излезе напред 5-3. За да покаже, че все пак има шампионски в себе си, Серена Уилямс проби сервиса на опонентката си в деветия гейм.

И когато нещата отиваха към 5-5, Янкович устоя психически и след двойна грешка на Уилямс получи мач пойнт, който сръбската тенисистка реализира, за да се класира на полуфинал.

Задачата на Йелена Янкович в мача за влизане във финала със сигурност няма да е по-лека, тъй като там тя очаква победителката от сблъсъка между Жустин Енен и Мария Шарапова.