Водачката в схемата Арина Сабаленка от Беларус се класира за полуфиналите на турнира по тенис в Хертогенбош (Нидерландия) от сериите УТА 250 с награден фонд 251 750 долара.

Сабаленка победи в оспорван двубой Алисън ван Уйтванк от Белгия с 6:2, 3:6, 7:6(5) за 2:05 часа.

Така тя достигна до трети полуфинал в последните си пет участия на турнири този сезон, но все още няма спечелена титла през 2022 година.

В решителния трети сет се игра без пробиви. Беларускинята пропусна два мачбола в 12-ия гейм, а в тайбрека взе аванс от 6:2 и пропиля още четири възможности да затвори срещата, но все пак успя да го направи със 7:5.

В спор за място на финала Сабаленка ще срещне американката Шелби Роджърс, което елиминира Кирстен Флипкенс от Белгия с 3:6, 6:1, 6:4 за 2:15 часа.

Арина Сабаленка, полуфиналистка от "Уимбълдън" през миналата година, ще пропусна надпреварата след няколко седмици заради забраната на организаторите за недопускане на тенисисти от Русия и Беларус след инвазията в Украйна.

Две рускини се класираха за полуфиналите в Хертогенбош. Номер 6 в схемата Вероника Кудерметова спечели 12 от последните си 14 точки и победи втората поставена и олимпийска шампионка Белинда Бенчич (Швейцария) с 6;4, 6:2 за 87 минути.

Следващата съперничка на Кудерметова ще бъде Екатерина Александрова, което взе първите девет гейма при успеха си срещу 229-а в света американка Кейти МакНали с 6:0, 6:1.

24-ата в ранглистата на УТА Кудерметова има две победи в два мача срещу Александрова.