Няколко седмици преди 20-тия си рожден ден сръбкинята Ана Иванович се надява на добро представяне на Откритото първенство на Щатите по тенис и може би най-вече да оправдае очакванията на феновете и сънародниците си. Интересът към тениса в Западната ни съседка нарасна правопропорционално на успехите на амбициозното трио – Иванович, Йелена Янкович и Новак Джокович.

186-сантиметровата Ана пък определено може да се похвали със сериозен брой привърженици заради победите на корта, но и заради привличащата одобрителни погледи външност. Постоянната й усмивка пък я прави желан събеседник за интервюта, а личният й интернет сайт е сред най-посещаваните.

В очакване на поредния си мач на US Open Ана Иванович сподели пред телевизионния канал „Евроспорт” как се чувства и на какво се надява:

„Определено последните няколко месеца са най-вълнуващите в моята кариера. Постигнах няколко важни победи и наистина работих много здраво. Сега се радвам, че има резултат. Истина е, че се забавлявам много на преживяването, защото това е най-хубавият момент в кариерата ми до тук. Искам да изживея всеки един момент. Имам високо класиране в ранглистата, вече съм номер 4 от преди седмица. Очевидно всичко това е много мотивиращо да направя още стъпки напред и да достигна голямата ми цел – да бъда номер 1. Знам, че няма да е лесно, но след време....

- Усещаш ли се на различно ниво сега в тениса, в живота си?

- Да, определено победите винаги дават допълнително самочувствие. Това самочувствие пък те кара да осъзнаеш, че може би си достатъчно добър, за да побеждаваш най-добрите и да станеш номер 1. Това определено ми помага много в играта. Мисля, че съм се променила като състезател и вярвам повече в себе си. Всъщност аз винаги съм вярвала, че мога да го постигна, но сега резултатите потвърждават, че мога.

- Може би сега знаеш, че трябва да контролираш емоциите си? На финала в Париж сякаш не успя да се овладееш.

- Да, срещата с Енен беше много важна за мен и въпреки, че загубих научих доста. Във всеки двубой до финала на Ролан Гарос тази година излизах, за да покажа колко добре мога да играя тенис, но във финала започнах да мисля по-емоционално. Казах си „О, Боже! Мога да спечеля титла от Големия шлем!” Просто чувството беше съвсем ново за мен. Емоциите се намесиха твърде много в играта, а Жустин е очевидно много опитна и знаеше как да се възползва от това. Но аз също така мога да се поуча от нея, защото тя се справя невероятно с напрежението, но се обзалагам, че и тя е била в подобна ситуация преди. Сигурна съм, че следващия път, когато играя финал на турнир от Големия шлем ще играя по-добре.

- Не се ли развива всичко твърде бързо за теб?

- Ами така е. Всичко се разви доста бързо, особено в последните няколко месеца. Промените се случват светкавично и понякога си казвам „О, Боже! Това истина ли е?!” За няколко години от девойките преминах към върха в ранглистата.

- Мислиш ли, че този път в Щатите ще е по-различно за теб?

- Ами наистина се надявам. Това е последната надпревара от Големия шлем за годината, така че се надявам да се представя добре. И другите тенисисти искат същото, но се надявам просто да се фокусирам върху моята си игра. Също така тук е малко по-трудно, защото се губи доста време с транспорта, но от друга страна това е едно и също за всеки състезател тук. Ще се опитам просто да се забавлявам тук и да извлека максимума от наученото в последните мачове. Щастлива съм от мястото, на което съм сега и искам да извлека най-доброто от него. Мисля, че доста пораснах от миналата година, а и физически напреднах, което също се отразява на играта ми. Натрупах опит, а това идва с победите над големите в тениса. Виждам голяма разлика като се сравнявам с миналата година.

- И последно – какво мислиш за Ню Йорк? Възможностите са големи и сигурно всички ти говорят за пазаруване?

- Абсолютно различно е от всеки друг град. Всичко е огромно, а животът изглежда много забързан, така че отнема доста време да отидеш на дадено място. Но Манхатън ми харесва и ми е приятно да съм там. Както казахте, пазаруването е страхотно и има много места, които си заслужават да посетиш. Хубаво е. Малко ми е трудно да си представя живеенето тук, но за посещение е страхотно.”