Американката Винъс Уилямс разочарова многобройните си фенове, като регистрира загуба още в първия крък на Откритото първенство по тенис на Австралия. Носителката на седем титли от Големия шлем отстъпи с 4:6, 2:6 от 47-ата в света Йохана Конта, която сложи край на 16-ото й участие в турнира.

35-годишната ветеранка бе посрещната топло от публиката на „Род Лейвър Арена“, като може би не очакваше такъв отпор от британската си съперничка. За родената в Сидни Конта това беше дебютно участие в схемата на Аустрелиън Оупън, след като в предишните си два опита тук неизменно губеше в квалификациите.

През миналата година Винъс напомни за най-добрите си дни, като спечели три титли и показа постоянство в играта си след продължителните проблеми с вирусно заболяване. За първи път от 2010 година насам тя успя да завърши сезона в топ 10, като стигна до четвъртфиналите в Австралия и на Откритото първенство на САЩ.

Дотук обаче статистиката й за 2016 не дава много поводи за оптимизъм – Уилямс падна още в първия си мач на подгряващия турнир в Окланд, Нова Зеландия. Загубата от Конта е нейната осма в първи кръг на турнири от Големия шлем и трета в Австралия. Британката обаче далеч не разчиташе само на грешките от страна на именитата си опонентка и показа много стабилни удари от основната линия, при които винаги търсеше максимален риск. Това попречи на Винъс да има контрол върху мача и логично се стигна до поражението.

Още резултати от първия кръг на сингъл при дамите:

Каролин Гарсия – Барбара Стрицова 2:6, 4:6

Кимбърли Бирел – Каролина Плишкова 4:6, 4:6

Виктория Дювал – Елена Свитолина 2:6, 3:6

Йелена Янкович – Полона Херцог 6:3, 6:3

Катерина Синиакова – Тимеа Бачински 3:6, 5:7

Лаура Зигемунд – Кики Бертенс 6:4, 7:5

Кирстен Флипкенс – Миряна Лучич-Барони 5:7, 6:2, 7:5

Мона Бартел – Ваня Кинг 6:3, 5:7, 4:6

Екатерина Макарова – Мадисън Инглис 6:3, 6:0

Анет Контавейт – Гарбине Мугуруса Бланко 0:6, 4:6

Мадисън Кийс – Зарина Дияс 7:6 (5), 6:1

Присила Хон – Аника Бек 0:6, 3:6