18-годишната британка Ема Радукану победи канадката Лейла Ани Фернандес във финалния мач на US Open.

Срещата завърши с резултат 6:4, 6:3 в полза на 18-годишната Радукану, която е на 150-то място в класацията на Женската тенис асоциация (WTA). Фернандес, която навърши 19 години на 6 септември, е класирана на 73-мо място в света.

Радукану няма победи в турнири под егидата на WTA. На US Open тя се състезава за първи път. Първият й Голям шлем беше Уимбълдън през 2021 г., където стигна до четвъртия кръг. Радукану стана първата тенисистка, спечелила турнир от Големия шлем, като си проправи път към основната схема чрез квалификации. Тя стана и първият представител на Великобритания от 1977 г. насам, който спечели турнир от Големия шлем, след което Вирджиния Уейд спечели Уимбълдън. По време на US Open Радукану не загуби нито един сет.

Фернандес за първи път стигна до финала на Големия шлем, преди представянето й на Откритото първенство на САЩ най -добрият й резултат беше достигането до третия кръг на Откритото първенство на Франция (2020). Тенисистката има една титла под егидата на WTA.

Откритото първенство на САЩ е последният, четвърти турнир от Големия шлем за сезона, който се провежда на твърдата настилка в Ню Йорк. Общият награден фонд е рекордните $ 57,5 ​​млн. Победителка в последния турнир стана японката Наоми Осака, от рускините на US Open са печелили Светлана Кузнецова (2004) и Мария Шарапова (2006).

На финала на турнира за мъже ще играят руснакът Даниил Медведев (под номер 2 в световната ранглиста) и първата ракета на света сърбинът Новак Джокович. /БГНЕС