Най-добрпата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще срещне Ярослава Шведова (Казахстан) в първия кръг на започващото в понеделник Открито първенство на Австралия.
Пиронкова, 61-а в световната ранглиста, попадна в последната четвърт на основната схема при тегления днес жребий.

При успех на старта 28-годишната пловдивчанка ще играе във втория кръг срещу победителката от мача между номер 15 Медисън Кийс (САЩ) и Зарина Диас (Казахстан).

Родената в Москва 28-годишна Шведова е 71-а в класацията на УТА в момента, но през октомври 2012 година е достигала до 25-ото място в света. Тя има една титла на сингъл и 12 на двойки и е спечелила над 4,7 милиона долара от наградни фондове.

През миналия сезон Шведова записа най-доброто си класиране в Мелбърн, достигайки до третия кръг.
Двете не са се срещали досега.

Фаворитки в последната четвърт на схемата са номер 2 и четвъртфиналистка от предишните две години Симона Халеп (Румъния), която започва срещу квалификантка, както и осмата в схемата и вицешампионка от 2003 година Винъс Уилямс (САЩ), която стартира срещу Джоана Конта (Великобритания).

В долната половина на схемата е и шампионката от 2012 и 2013 година и номер 14 Виктория Азаренка (Беларус). Тя ще играе в първия кръг срещу Алисън Ван Уйтванк (Белгия).

Третата в света Гарбине Мугуруса (Испания) очаква Анет Контравейт (Естония) в първия кръг.
Номер 1 е защитаващата титлата си Серина Уилямс (САЩ), която е лидерка на горната част на схемата.

Шестрактана шампионка в Мелбърн Уилямс започва срещу италианката Камила Джорджи.
Американката може да срещне срещу номер 5 Мария Шарапова (Русия) на четвъртфиналите в повторения на миналогодишния мач за трофея.

Шарапова, шампионка през 2008 година, стартира срещу Нао Хибино от Япония.

Полуфиналистката от 2012 година и номер 6 в схемата Петра Квитова ще играе срещу квалификантка, а номер 4 Агниешка Радванска (Полша), полуфиналистка през 2014 година, започва срещу Кристина МакХейл (САЩ)./БТА