Жасмин Паолини победи Дона Векич в първия полуфинал на Уимбълдън с 2:6, 6:4, 7:6(8) за близо 3 часа. Италианката, която е №7 в световната ранглиста, ще играе за втори път във финал на турнир от Големия шлем. Преди месец тя загуби от Ига Швитек мача за титлата на Ролан Гарос.
 
Векич спечели доста убедително първия сет, който продължи само 36 минути. Хърватката, която е 37-а в класацията на АТП, направи два пробива за 3:2 и 5:2. 
 
Втората и третата част бяха истинска гладиаторска битка и оставиха зрителите без дъх. Драмата беше изключителна още при 4:4 и 15-15 във втория сет, когато Векич направи грешка от смач и привидно допусна срив в играта си. Паолини успя да спечели сета с пробив за 6:4 и изглеждаше сякаш дори е поела инициативата от психологическа гледна точка.

Очакванията за продължаване на спада на Векич обаче не се оправдаха, защото тя започна с брейк третия сет, но загуби предимството си за 3:3. Двете размениха по още един пробив, а при 4:5 хърватката спаси мачбол. След това тя пропусна два брейк-бола, а Паолини някак спечели подаването си след пет дюса. Векич се разплака в паузата между геймовете, а отрази още един мачбол, след което двете не спираха да се борят и в тайбрека.

 
Там италианката стигна до трети мачбол, и то пак на посрещане. Този път Векич не можа да го неутрализира, като я предаде иначе едно от силните й оръжия - форхендът.
 
В спор за трофея на Уимбълдън 28-годишната Паолини ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между Елена Рибакина и Барбора Крейчикова.