Заемащата втора място в ранглистата японска тенисистка Наоми Осака беше глобена с 15 хиляди долара заради отказа ѝ да говори с представителите на медиите на Ролан Гарос.

Самата Осака още преди турнира обяви, че не възнамерява да участва в задължителните пресконференции. Организаторите я помолиха да преосмисли решението си по този въпрос.

Но след победата на старта на турнира срещу румънската Патрисия Мария Тиг тя отново отказа да говори пред журналистите. В резултат на това организаторите решиха да ѝ наложат глоба от 15 хиляди долара. Парите няма да бъдат взети сега, а ще се приспаднат от наградния фонд, който тя ще прибере заради участието си тук.

След това неназован представител на организационния комитет на Ролан Гарос" намекна, че японката може да получи още по-сурово наказание, а също така дори и да бъде дисквалифицирана, ако не промени поведението си спрямо журналистите.

Тъй като Осака няма основателна причина за подобно поведение, хората от Ролан Гарос ѝ предложиха помощ. В допълнително писмо се казва, че за организаторите психическото здраве на тенисистите е от първостепенно значение. Ако тя има проблем от подобно естество, то веднага ще й бъдат изпратени психолози за разговори.

Във втория кръг на турнира тя ще се изправи срещу още една румънка- Анна Богдан.