Поставеният под №7 в основната схема на Откритото първенство по тенис на САЩ Кей Нишикори намери място в третия кръг в турнира на сингъл при мъжете. Японецът се справи в четири сета – 6:2, 4:6, 6:3, 7:5 – срещу представителя на домакините Брадли Клан. Това на практика се яви първия цял мач за японеца, който в първи кръг продължи напред след отказване на аржентинеца Марко Трунхелити във втория сет.

108-ият в света американец даде известен отпор на далеч по-именития си опонент, чието голямо предимство дойде при играта на втори сервис за Клан. Нишикори спечели 60 процента от точките, когато Клан не можеше да разчита на първи начален удар. Успеваемостта на азиатеца при ретурите беше 50 процента, като той завърши мача с 8 пробива срещу 4 за съперника.

Първият сет мина безпроблемно за Нишикори, който на два пъти спечели подаването на Клан – в 3-ия и 7-ия гейм. Втората част се разви доста по-любопитно. Японецът отново проби в третия гейм, а когато трябваше да сервира за 5:3, допусна изненадващ срив и резултатът се оказа изравнен 4:4. Вследствие на това Клан постави съперника си в позиция за сервира за оставане в сета и Нишикори рухна, печелейки само една точка на свой начален удар.

В третия сет азиатецът си върна контрола върху мача и с два пробива постигна успех с 6:3. В оказалия се последен четвърти сет ситуацията бързичко ескалира до 5:1 в полза на Нишикори, който изтърва първия си мачбол и беше пробит за 2:5. Той загуби и следващото си сервис гейм, в който дори не стигна до точка за спечелване на мача. В десетия гейм Клан отрази нов мачбол, за да изравни резултата – 5:5. Все пак с цената на много усилия и железни нерви Нишикори спечели мача след 7:5 и последния си пробив.