Шампионът от 2013 година Анди Мъри (Великобритания) се класира за полуфиналите на "Уимбълдън".

Поставеният под номер 2 Мъри надделя над 12-ия в схемата Жо-Вилфрид Цонга (Франция) с 7:6(10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1 след почти четири часа игра.

Цонга навакса пасив от 2:4 гейма в първия сет, който беше решен с табрейк. В него французинът пропиля аванс от 6:4 точки, а след това при 7:6 пропусна и трети сетбол, а Мъри показа по-добра концентрация в ключовите моменти и взе аванс след 12:10 точки.

Загубата на първата част се отрази на французина, който рядко снижи нивото си и позволи на шотландеца да поведе с 5:0 във втория сет, което се оказа достатъчно.

Цонга не се предаде и в третата част реализира ранен пробив, след коeто поведе с 4:1 и запази аванса си, за да намали изоставането си.

В четвъртия сет Мъри изглеждаше близо до успеха, след като поведе с 4:2, но последва серия от четири поредни гейма за французина и двубоят трябваше да бъде решен в последната пета част. В първия гейм от нея Цонга пропусна възможност за пробив, а веднага след това загуби подаването си, след което Мъри продължи серията си на пет последователни гейма, а това реши всичко.

Цонга допусна 47 непредизвикани грешки срещу едва 23 на британеца, което и беше голямата разлика между двамата в мача.

За място на финала Мъри ще играе срещу Томаш Бердих от Чехия./БТА