Сръбската тенис федерация изрази разочарованието си от решението на Федералния съд на Австралия, който отхвърли жалбата на световния номер 1 Новак Джокович относно анулираната му виза и го депортира от страната.

"Сръбският тенис съюз изразява голямото си разочарование от решението на Федералния съд на Австралия. Този път политиката спечели над спорта. Деветкратният победител в Откритото първенство на Австралия Новак Джокович е лишен от правото да играе в първия турнир от Големия шлем за сезона и да пробва на корта, където спечели всичките си победи, за десети юбилеен път да вдигне трофея и да спечели 21-а титла от Големия шлем", се казва в съобщението, публикувано на официалния сайт на организацията.

В изявлението се подчертава, че Джокович е спазил всички условия и правила на турнира и на Австралия, което е потвърдено с първото съдебно решение, но визата е отменена с политическо решение заради "обществен интерес". Намесата на политиката в спорта, се добавя в изявлението, повдига "много наболели въпроси" за Австралия като организатор на големи спортни събития, например: "Могат ли спортисти сега да бъдат извадени от състезанието, дори ако са изпълнили всички изисквания за влизане в страната?"

Gulliver/GettyImages & BGNES
29 снимки

"Спортът винаги е бил най-чистият сегмент на обществото, и особено тенисът, джентълменски спорт, в който спазването на правилата винаги е било високо ценено. Нашият шампион Новак Джокович при тези условия стана световен номер 1 и е без аналог в историята", пише още в изявлението.

Сръбският министър на младежта и спорта Ваня Удовичич също изрази пълната си подкрепа за номер 1 в света Новак Джокович и добави, че той пише историята на спорта.

"Носителят на 20 титли от Големия шлем, най-добрият в света, този, който пише историята на спорта - това беше и винаги ще бъде Новак Джокович. Всичко друго са глупости и срам, абсурд и пример за лицемерие. Легенда, гордостта на Сърбия, ние сме с Вас", каза министърът, цитиран от сръбската агенция ТАНЮГ.