Полякинята Ига Швьонтек продължи доминацията си на клей-кортовете, след като спечели трета титла на турнира Ролан Гарос в последните четири издания. Тя обаче трябваше да вложи доста усилия срещу 26-годишната чехкиня Каролина Мухова, за да я победи с 6:2, 5:7, 6:4 за близо три часа.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

"Поздравления за играта, Каролина. Пожелавам ти още много финали. Беше удоволствие да играя с тебе, започна Швьонтек, обръщайки се към съперничката си на финала. "Благодаря на моя екип, вие спечелихте този турнир. Благодаря и на моето семейство също така. Знам, че го казвам всяка година, но аз обичам да съм тук. Това е любимият ми турнир от тура. И за хората от Полша, които дойдоха да ме подкрепят. Сигурна съм, че следващата година ще бъде още по-добра", продължи полякинята. Третата победа на Швьонтек в Париж я изравни със други трикратни шампионки Серена Уилямс, Моника Селеш и Аранча Санчес Викарио.

"Вече мога да ви кажа колко беше труден този турнир. Обичам да играя в Париж, но не е лесно, защото двуседмичните състезания изискват много концентрация и различна настройка. Радвам се за феновете - толкова много дойдоха от Полша и чувствам любовта им. И не става дума само за представянето ми, че печеля вече за трети път. Наистина обичам да съм тук, това е любимото ми място в тура", допълни още шампионката.

Мухова, която до днес не беше стигала повече от един полуфинал в Големия шлем, няма от какво да се срамува. Загубата днес беше първа от съперник от топ 3 в последните шест срещи.

"Ще бъда кратка, защото е малко емоционално“, каза тя със сълзи на очи, докато публиката скандираше името й. „Беше толкова близо днес, но играх с един от най-добрите състезатели - Ига. Искам отново да те поздравя на глас и твоя екип. Сега за моят тим - когато гледам тези хора, чувствам, че съм победител. Благодаря ви. Надявам се, че това е само началото. Изминахме дълъг път".