Анхел Руис-Которо, който е личният лекар на Рафаел Надал, заяви, че способността на тенисиста да преодолява контузии би била "чудо за всеки нормален човек".

Надал има хронична травма в стъпалото, но на два пъти успя да я преодолее, за да успее да спечели Откритото първенство на Австралия и "Ролан Гарос", увеличавайки актива си от титли от "Големия шлем" на 22.

След триумфа в Париж Надал призна, че е трябвало да играе на обезболяващи инжекции, но отхвърли слуховете, че мисли за оттегляне. В сряда се появиха снимки на тенисиста от Майорка, на които той е с патерици.

"Целта на тези патерици е той да се възстанови по-бързо и да може да играе на "Уимбълдън", заяви Руис-Которо пред Ел Партидасо де Копе.

"За мен изглежда впечатляващо и смятам, че за всеки нормален човек такова възстановяване би било чудо, но той успя да се справи, защото е наистина различен. 

"Тук не говорим само за това, че кракът му е вцепенен, а за цялото приемане на това предизвикателство да се изолира напълно чувството на болка и да играе срещу съперници, които са на най-високо ниво. Той имаше и проблеми с ребрата, които не му позволиха да тренира нормално в последните месеци, така че бих казал, че единствено Рафа би могъл да се подготви по този начин", каза още лекарят на тенисиста. 

36-годишният Надал страда от синдрома на "Мюлер-Вайс", който е рядко дегенеративно заболяване, причиняващо хронична болка.