Водачът в световната ранглиста по тенис Карлос Алкарас (Испания) ще играе срещу състезател от квалификациите в първия кръг на Откритото първенство на Франция, което започва на 28 май на клея в Париж.

20-годишният Алкарас, четвъртфиналист на "Ролан Гарос" през миналия сезон, е считан за един от основните претенденти за трофея през настоящата кампания при отсъствието заради контузия на защитаващия титлата си и 14-кратен победител в турнира Рафаел Надал (Испания). В най-горната четвърт попадна и вицешампионът през 2021 година Стефанос Циципас (Гърция). Той започва срещу чеха Иржи Весели, а на четвъртфиналите може да играе срещу Алкарас.   

В горната половина на схемата беше изтеглен и друг от основните претенденти Новак Джокович. Поставеният под номер 3 сърбин, шампион в Париж през 2016 и 2021 година, стартира срещу 114-ия в света Александър Ковачевич (САЩ). Втората четвърт, в която е Джокович, обаче, изглежда доста добра за него, като най-сериозните съперници на белградчанина се очертава да бъдат руснаците Андрей Рубльов и Карен Хачанов.  

Вторият в световната ранглиста Даниил Медведев (Русия) е водач в долната половина на схемата. Той ще играе в първия кръг срещу квалификант или "щастлив губещ" оп пресявките. В последната четвърт е и финалистът в надпреварата от 2018 и 2019 година Доминик Тийм (Австрия), който обаче в последните години е далеч от най-добрата си форма след серия от контузии, а в предишните две издание на "Ролан Гарос" отпадна още на старта.

Най-добрият български играч Григор Димитров, поставен под номер 28, също е в последната четвърт. Той ще има за съперник на старта тенисист от квалификациите. При успех 32-годишният българин ще срещне във втория кръг победителя от двубоя между финландеца Емил Руусувуори и представителя на домакините Грегоар Барер. В третия кръг евентуално Димитров може да играе срещу номер 8 Яник Синер (Италия).

Най-доброто класиране на Димитров на "Ролан Гарос" е четвърти кръг през 2020 година, като това е и единственият от четирите турнира от Големия шлем, в който той не е достигал до полуфинал.

Финалистът от миналия сезон Каспер Рууд (Норвегия) е поставен под номер 4 и е водач в третата четвърт. Той започва срещу квалификант. 

Третата ракета на България Адриан Андреев също има шансове да влезе в основната схема. Той ще играе утре във финалния кръг от квалификациите срещу аржентинеца Дженаро Алберто Оливиери.