Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство по тенис на Франция.

Поставената под номер 1 полякиня, която защитава титлата от последните два сезона, разгроми рускинята Анастасия Потапова с 6:0, 6:0 за само 40 минути на корт "Филип Шатрие".

Тя загуби само 10 точки по време на целия мач и се класира за пети пореден четвъртфинал на турнира от Големия шлем в Париж. Швьонтек показа отлична форма и е готова да спечели третата си поредна титла на "Ролан Гарос" и четвърта за последните пет години.

Потапова играе във втората седмица на турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си, но полякинята пое пълен контрол над играта и не й остави никакъв шанс. Публиката се опита да насърчи рускинята във втория сет, но Швьонтек изглеждаше спокойна, принуждавайки съперничката си да допуска грешки. Единственият проблем, който водачката в схемата имаше, беше въртеливият вятър при сервис, тъй като покривът най-накрая беше отворен след няколко дни дъжд в Париж.

"Просто бях наистина концентриранa и не гледах резултата, но да, стана доста бързо, което е странно. Тъй като играхме много рано с отворен покрив, винаги е малко по-различно, но все още не е твърде топло. Не се усеща като лято в Европа, но ще видим какво ще бъде след два дни", каза победителката.

В спор за място на полуфиналите полякинята ще играе срещу петата поставена Маркета Вондроушова (Чехия), която елиминира Олга Данилович (Сърбия) с 6:4, 6:2 за 80 минути.

Чехкинята е шампионка от "Уимбълдън" през 2023 година и финалистка на "Ролан Гарос" от 2019-а.