Защитаващият титлата си на Откритото първенство на Австралия по тенис Новак Джокович не направи мечтания старт, като надделя трудно над хърватския квалификант Дино Призмич с 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4. Мачът продължи точно 4 часа и една минута.

Снимки: Gulliver/GettyImages
84 снимки

В дебюта си в турнир от Шлема 18-годишният хърватин демонстрира защо е считан за един от най-талантливите тенисисти в момента. Особено във втория и в третия сет той бе напълно равностоен на Ноле. Иначе сърбинът игра в сблъсъка със специални обувки, на които беше изписано 24 - броят титли от Големия шлем, като след 2 седмици може да му се наложи да си поръчва нов модел, вече с 25 върху тях.

Новак Джокович - Дино Призмич 3:1 сета / Australian Open, първи кръг, 14.01.2024 г.

източник: Снимки: Gulliver/GettyImages

Сърбинът, който е десеткратен шампион в Мелбърн, направи два пробива, за да затвори спокойно първия сет, но във втория двамата си размениха по един пробив, а в тайбрека Призмич стигна до сетбол и веднага го реализира за 1:1.

В третата част 18-годишният хърватин, който е под номер 178 в ATP, показа завидно самочувствие и е преодолял трима съперници, за да влезе в основната схема, дори поведе с 3:2, пробивайки два пъти световния номер 1, но Джокович взе всички геймове до края на сета.

Призмич не се отказа и в четвъртата част, като успя да направи пробив на сервис на сърбина при 1:4. При 3:5 Призмич отново показа изключителна игра, като спаси три мачбола на сърбина и спечели подаването си за 4:5. Джокович обаче затвори мача на своя сервис, върпеки че пропусна още два мачбола.

Това бе най-дългият мач на Новак Джокович в първия кръг на турнир от Големия шлем, както и 90-а победа за сърбина на Откритото първенство на Австралия. Във втория кръг Новак Джокович чака победителя от мача между австралийците Алексей Попирин и Марк Полманс.

„Удивителен играч, той се справя невероятно добре. Показа невероятна психическа устойчивост, кара ме да тичам, да работя здраво. Мога да кажа само комплименти, начинът, по който конструира играта си, е удивителен. Ще видим много от него в бъдеще“, не пестеше суперлативи за него Джокович след срещата.