Григор Димитров стартира отлично на "Ролан Гарос с трисетова победа над американеца Александър Ковачевич. След мача първата ни ракета говори пред Tennis Channel за проблемите през последните седмици и своята подготовка, както и ментална настройка на и извън корта. 
 
- Григор, чудесно е да те видим! Това е 14-тото ти участие в Париж и общо 54-то в Големия шлем. Определено имаш някакъв опит. Как би описал тази победа за начало в такъв турнир? 
 
- Някакъв опит е много меко казано. Винаги е трудно в първите кръгове, защото си нервен и просто искаш да излезеш на корта, за да се тестваш. Днес през цялото време съумях да поставям съперника си под напрежение и да пускам свободно ръката. Нормално е да има напрежение в началото и условията бяха много тежки днес. Мисля, че останах много спокоен, което се оказа ключово. Физически също се чувствах страхотно. Точно върху това работих през последните 10 дни, след като пристигнах по-рано от обикновено в Париж. Чувствам това място като мой втори дом, тъй като съм живял тук. Малко е странно да играя в неделя, но ми харесва. 
 
- Къде се намира играта ти в момента. Направи този страхотен рейд до финала в Маями, след това записа някои победи на клей, както и тежки загуби в мачовете с Фриц и Руне, но изглеждаш сякаш си отпочинал и си в добра форма.

 - Мисля, че направих всичко възможно да се подоготвя по най-добрия възможен начин, имайки предвид обстоятелстватва. След Маями бях изключително уморен, няма смисъл да ви лъжа. Тогава се прибрах у дома и веднага започнах да тренирам за Мастърса в Монте Карло. Това беше най-трудната част за мен. Играта ми беше на много добро място, но тялото ми казваше, че просто не мога повече. Опитът ми помага много в подобни трудни ситуации. Може би имаше как да направя някои неща по-добре, но тук нещата изглеждат чудесно и няма да говорим по тази тема засега. Срещу Руне имах мачбол, а Фриц игра много добре срещу мен и нямаше какво да направя в третия сет, когато нямах и много сили. Цялостно се опитвам да наваксам, просто нещата са такива. Може би това е хубав проблем, имайки предвид предходните ми добри резултати. В момента съм на добро място. Това е последно състезание на клей, тялото се чувства добре и съм развълнуван. 

- Исках да те попитам до колко съумяваш да се откъснеш от нещата извън корта? 
- Това е едно от най-трудните неща. Винаги има малка част, която остава у теб и не можеш да я игнорираш. Преди вярвах, че мога да се справя напълно с това и се опитвах много здраво, но винаги се завръщаше. Научил съм се как да живея с това и знам, че цялото приключение няма да продължи завинаги. Старая се да оценявам всички тези моменти и по-скоро за мен е важното да се откъснеш от нервната си система, а не от всичко около теб. Важното е умът ти да отпочива, за да го навигираш по най-добрия начин в хубави и тежките моменти, за да имаш вътрешен мир. 
 
- Има много въпросителни около най-добрите в света. Съгласен ли си и усещаш ли по-голяма възможност за изненадващ победител? 
- Турнирите стават по-дълги и все по-често имаме победители, които не сме свикнали да виждаме. Това е много тежко изпитание за тялото, дори когато имаше ден за почивка. Длъжен си всеки ден да преминеш през рутината с възстановяване, загрявки и всичко останало. Никой не трябва да подценява тази част. Младите не го разбират, защото тялото им се чувства винаги чудесно, но нека изчакат няколко години и да видят дали все още ще е така. Тенисът не е спринт, а е маратон. Трябва непрекъснато да се приспособяваш към обстоятелствата и да се обградиш с възможно най-правилните хора./Тенис.бг