Бившият номер 1 в света Анди Мъри отпадна още на старта на Аустрелиън Оупън, след като загуби от 30-ия поставен в схемата Томас Ечевери от Аржентина с 4-6, 2-6, 2-6 в мач от първия кръг.

Мъри, който е петкратен финалист в Мелбърн, но никога не е печелил титлата, бе равностоен на своя съперник до средата на първия сет, но Ечевери проби за 4-3, след което затвори частта на собствен сервис. В следващите два сета 36-годишният британец нямаше сили да се противопостави на 12 години по-младия Ечевери и взе само още четири гейма.

Ечевери имаше предимство във всички статистически показатели, като реализира 38 печеливши удара срещу 19 непредизвикани грешки, докато балансът на Мъри бе негативен - 21/37. Срещата продължи 2 часа и 23 минути.

Така Мъри, носител на три титли от Големия шлем, загуби и втория си официален мач през годината, след като бе победен от Григор Димитров на старта на турнира в Бризбън в началото на януари.

За място в третия кръг Ечевери ще спори с френския ветеран Гаел Монфис, който победи германеца Яник Ханфман с 6-4, 6-3, 7-5.