Въпреки че бе отстранен от участие в Откритото първенство на Австралия по тенис, Новак Джокович ще запази първата си позиция в класацията на АТП. Причината е, че турнирът в Мелбърн бе преместен през февруари миналата година заради мерките за COVID-19 и по този начин сръбският тенисист ще запази точките си от победата там до 21 февруари. Така той ще започне своята 358 седмица начело на класацията.

Хегемонията на Джокович обаче е сериозно застрашена от руснака Даниил Медведев, който се приближава близо до него, а освен това е записан за участие на турнира в Ротердам, който започва на 7 февруари. Така руският тенисист може да се събуди като номер 1 в света още на 14 февруари, без да чака загубата на точки от Джокович седмица по-късно.

БТА/BTA
17 снимки

Шапмионката от Откритото първенство на Австралия Ашли Барти ще заздрави позицията си като номер 1, която държи от две години, след третата си титла от Големия шлем. Австралийката ще увеличи преднината си пред втората Арина Сабаленка от Беларус, а чехкинята Барбора Крейчикова ще се изкачи до номер 3 в света, след като игра на четвъртфинал в Австралия за първи път през кариерата си.

Още по-голям възход ще направи полякинята Ига Швьонтек, която скача с 5 места нагоре до 4-а позиция заради полуфинала на Откритото първенство на Австралия. Финалистката от събота Даниел Колинс къщо заслужено прави скок с 20 места и влиза в Топ 10.