Шампионът през 2016 година Новак Джокович (Сърбия) се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис.

Поставеният под номер 20 Джокович пласира 39 печеливши удара и победи испанския квалификант Жауме Мунар със 7:6(1), 6:4, 6:4 за 2:18 часа. Мунар, 155-и в света в момента, стартира мача с пробив, но със серия от четири поредни гейма белградчанинът обърна до 4:1, а при 5:3 сервираше за сета, но също допусна пробив.

В последвалия тайбрек Джокович изяло доминираше и даде само точка на съперника. Сърбинът пропиля ранен пробив аванс във втората част, но успя да стигне до втори брейк за 5:4, след което затвори сета при собствен сервис. В третата част бившият номер 1 в света Джокович реализира единствен пробив за 4:3, което се оказа решаващо. "Доволен съм, че спечелих в три сета. За първи път се срещам с него. Той е с десет години по-млад от мен и някак си не съм си представял, че ще играя на толкова високо ниво срещу толкова по-млад съперник. Той има страхотни качества. Знам, че негов ментор е Рафа Надал", коментира сърбинът. 

"Условията се промениха в хода на мача. Топката започна да отскача по-високо, но аз съм свикнал да се адаптирам бързо", допълни той.  Следващият съперник на сърбина ще бъде поставения под номер 13 Роберто Баутиста Агут (Испания), който елиминира колумбиеца Сантиаго Хиралдо с 6:4, 7:5, 6:3.  Чехът Томаш Бердих отпадна в първия кръг след поражение в пет сета от представителя на домакините Жереми Шарди. Двубоят беше довършен днес, след като вчера беше отложен при 7:6(5), 7:6(8).

При доиграването Бердих, полуфиналист на "Ролан Гарос" през 2010 година, успя да изравни след 6:1, 7:5, но в решаващия пети сет Шарди триумфира с 6:2. Така във втория кръг той ще излезе срещу сънародника си Пиер-Юг Ербер, който елиминира Питър Полански от Канада с 6:3, 4:6, 6:2, 6:2./БТА