Новак Джокович призова организаторите на "Уимбълдън" да преразгледат програмата за мачовете и срещите на централния корт да започват по-рано.

Седемкратният шампион на турнира трябваше да играе два дни мача срещу Хуберт Хуркач, тъй като срещата започна късно в неделя и бе прекъсната заради вечерния час и трябваше да се доиграе в понеделник.

Подобна бе ситуацията с мача на Анди Мъри срещу Стефанос Циципас миналата седмица, който също трябваше да бъде пренесен на следващия ден, докато сблъсъкът на Джокович от третия кръг срещу Стан Вавринка завърши само с 14 минути преднина.

Главният изпълнителен директор на Уимбълдън Сали Болтън каза в понеделник, че няма гаранция, че ще бъде разгледан по-ранен начален час на централния корт за турнира следващата година.

Но Джокович, който надигра Хуркач в четири сета в понеделник, беше недвусмислен в отговора си, когато го попитаха дали мачовете трябва да започнат по-рано.

"Мисля, че да. Съгласен съм с това“, каза 23-кратният победител в турнири от Големия шлем. 

"Очевидно вечерният час е нещо, което е много по-трудно да се промени, разбирам, поради общността и жилищния район, в който се намираме.
„Мисля, че мачовете могат да бъдат изтеглени поне да започнат в 12 часа на обяд и да завършват по-рано", каза Джокович.

Вечерният час е наложен от местните власти, за да се предотвратят смущения късно вечерта от хора, напускащи трибуните в тих жилищен район.

"След като мачът започне след 20:00 часа, знаеш, че има голяма вероятност да не завършиш срещата, което носи допълнителен стрес“, каза Джокович, който натрупа 32-ра поредна победа на Уимбълдън в своя мач 100.

"Такъв беше случаят с моите срещи с Вавринка и Хуркач. И двата мача започнаха почти в 21 часа. Загрях и за двата мача около 13:00 часа. Трябва ли да се върна в хотела, къщата наблизо, или трябва да остана. Вчера реших да остана. Останах общо взето седем часа в очакване на моя мач да започне", коментира Джокович.

Той ще започне като фаворит срещу седмия поставен руснак Андрей Рубльов, който достигна осми четвъртфинал на турнир от Големия шлем.

"Андрей Рубльов е фантастичен играч, който има един от най-добрите форхенди в тениса"“, каза Джокович.