Изживявам детска мечта. Това заяви Новак Джокович, след като грабна рекордна 24-а титла от Големия шлем при мъжете в неделя. Сърбинът надви Даниил Медведев с 6-3, 7-6 (5), 6-3 във финала на Ю Ес Оупън, за да ликува за четвърти път в Ню Йорк, като изравни легендата Маргарет Корт по титли от Шлема. Победата го направи и най-възрастния шампион в историята на Откритото първенство на САЩ – на 36 години.

„Изживявам детска мечта. Трудно ми е да го опиша. Имах мечта като дете да стана най-добрият тенисист в света. Никога не съм си представял, че ще бъда тук и ще говоря за 24 титли от Шлема. Да направя история на този корт е наистина забележително и специално във всеки смисъл и значение на думата „специален“. Имах мечта, когато бях седемгодишен – исках да стана най-добрия тенисист в света и да спечеля Уимбълдън, това беше единственото, което исках“, каза Джокера след финала, продължил над три часа.

„Искам да попитам Новак, какво продължаваш да правиш тук?! Кога възнамеряваш да забавиш малко темпото? Смятам, че кариерата ми дотук не е толкова лоша и съм спечелил 20 титли, а ти имаш 24 трофея от Големия шлем – уау“, пошегува се подгласникът на сърбина Медведев.

Руснакът не съумя да повтори постижението си от 2021, когато спря Джокера по пътя към календарен Голям шлем, побеждавайки го именно на Флъшинг Медоус в три сета. Това остава и единствената титла на Медведев от Шлема, при четири загубени финала – два на Аустрелиън Оупън (2021 от Джокович и 2022 от Рафаел Надал) и два в Ню Йорк (2019 от Надал и 2023 от Джокович).