Новак Джокович и Карлос Алкарас очакват Рафаел Надал да бъде в най-добрата си форма на Откритото първенство на Австралия следващия месец въпреки контузията на бедрото, заради която пропусна сезон 2023.

Надал получи мускулна травма в "Мелбърн Парк" през януари, заради който се наложи операция, но ще се завърне в Бризбън този уикенд, преди да играе на Откритото първенство на Австралия от 14 до 28 януари, където спечели две от своите 22 титли от Големия шлем.

37-годишният Надал вероятно ще сложи край на кариерата си през 2024-а заради поредица от контузии, които ограничиха изявите му на корта. Той тренира усилено през последните седмици и 24-кратният шампион от Големия шлем Новак Джокович каза, че големият му съперник все още не може да бъде отписан.

"Винаги очаквам от него да играе по най-добрия начин, ако трябва да бъда честен", каза Джокович преди поражението си от Карлос Алкарас с 6:4, 4:6, 4:6 в демонстративен мач, игран пред 40 хиляди зрители в Рияд в сряда.

Снимки: БТА / BTA
14 снимки

"Много пъти са го отписвали, правели са го и с мен. Но ние им доказахме, че грешат. Той не е тенисист, който ще се върне на корта само, за да играе, да кажем на средно ниво за няколко мача. Той иска да печели титли, иска да бъде най-добрият, затова е легенда на нашия спорт. Сигурен съм, че тренировките и подготовката му са с намерение са спечели турнир от Големия шлем", добави Джокович.

Алкарас, който загуби две от трите си срещи с Надал, каза, че неговият сънародник е на 100 процента готов, след като е гледал видеоклипове как тренира.

"Чувам от други играчи, които тренираха с Рафа през последните седмици и те казаха, че той ще се върне към доброто си ниво. Неговото най-високо ниво", добави Алкарас.

Треньорът на Надал Карлос Моя обаче каза миналата седмица, че въпреки че е показал добър напредък в тренировките след възстановяването си от контузията, като треньор той все още се тревожи как тялото му ще издържи на тежките условия в мачовете от Големия шлем.

Рафаел Надал вече е в Бризбън и тренира за старта на новия сезон.