36-годишната естонка Кая Канепи победи поставената под номер 2 в схемата на Откритото първенство на Австралия по тенис Арина Сабаленка  и се класира за първи път на четвъртфинал на този турнир. Така Канепи има поне четвъртфинал на всяко състезание от Големия шлем, като първият ѝ е през 2008-а година. Канепи се мъчи 2 часа и 21 минути, постигна и обрат с 5:7, 6:2, 7:6 (10:7) и ще срещне на четвъртфинала 20-годишната полска сензация Ига Швьонтек.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

"Мислех, че ще загубя след пропилени четири мачбола при мой сервис. Не знам как се върнах, за да спечеля", каза Канепи след мача.

"Откритото първенство на Австралия беше единственият четвъртфинал от Големия шлем, който ми липсваше и на моята възраст, 36, не вярвах, че ще го направя. Наистина съм щастлива", заяви тя.

Естонката преди мача беше на 118-о място в ранглистата, а тази победа със сигурност ще я придвижи в топ 70. Беларускинята, сочена за фаворит преди мача, мина лесно в началния сет и след взимане на подаванията, тя направи пробив на нула в 12-ия гейм.

Вторият сет обаче започна с три поредни гейма за естонката, която при третия гейм успя едва при четвъртата точка за пробив. До края на частта й беше лесно и логично се стигна до трети сет.

Още в първия гейм на третия сет естонката стартира с точка за пробив, която реализира от раз. После настана истинската драма, след като до 4:4 и Сабаленка върна един пробив. След това Канепи направи ново взимане на подаването на Сабаленка, а при свой сервис изпусна четири мач-бола. Номер 2 в схемата пък не се колеба толкова и от втори опит реализира пробива, за да изравни за 5:5. В супер-тайбрека двете не спираха да грешат, като накрая естонската ветеранка спечели с 10:7.