12-кратният шампион на „Ролан Гарос“ Рафаел Надал се класира на 13-ия си финал в Париж след трудно изкован успех над Диего Шварцман с 6:3, 6:3, 7:6(0) след 3 часа и 9 минути игра. Това бе 99-ата победа за испанеца на Откритото първенство на Франция при само 2 поражения. На финала той ще се изправи срещу победителя от двойката Новак Джокович - Стефанос Циципас.


Първи сет

Ранна непредизвикана грешка от сервиращия Рафа след размяна на няколко удара - 0:15. Шварцман връща услугата след опит за остър диагонал от бекхенд - 15:15. Въпреки отличния форхенд по правата на Диего, след излизането му на мрежата, за да завърши, той ударът му среща мрежата - 30:15. В следващата точка Надал си спечели предимство, след като отвори корта с форхенд по правата, излезе в близост до мрежата и завърши - 40:15. Бекхенд по правата от посрещащия обаче затрудни максимално испанеца, който не успя да върне в корта топката - 40:30. Къс ретур на гаучото затрудни сервиращия, който след първия си удар допуска грешка в мрежата - 40:40. Изключителна размяна на 28 удара, при която Надал връщаше всичко, но накрая носителят на 14 титли на ниво АТП намери превъзходен къс диагонал - точка за пробив. Ретур по правата в аут - равенство. Неуспешен опит за къса топка от 170-сантиметровия състезател, при която Рафа достигна мигновено до нея и завърши със смаш опита за прехвърлящ удар на Шварцман. Бекхенд по диагонала на 34-годишния тенисист в аут - 40:40. Фантастичен остър диагонал от бекхенд на аржентинеца, след който последва неспасяема къса топка - втора точка за пробив. Испанецът отговори на свой ред с къса топка и стоп воле край мрежата - 40:40. Този път бившият №11 греши от обратния си удар - предимство Надал. 14-минутният гейм приключва след фамозен печеливш удар от бекхенд по диагонала на 12-кратния шампион.

Мощна атака по правата от форхенд дава бърза първа точка за аржентинеца в първия му сервис гейм - 15:0. Невърнат начален удар и 30:0. Пресилен форхенд по обратния диагонал от удобна позиция - 30:15. Рутинен бекхенд от центъра на игрището спира топката в полето на сервиращия - 30:30. Двойна грешка - точка за пробив. Тя бива реализирана след нов пропуск от обратния удар на по-младия играч - 2:0.

Бърз уинър от форхенд на Надал - 15:0. Предизвикана грешка от бекхенд на Рафа след остър диагонал на Шварцман - 15:15. Лош опит за слайс от посрещащия и мрежа - 30:15. Ново изморително разиграване, в което гаучото взе инициативата с бекхенд по късия диагонал, който не остави шанс за олимпийския шампион на сингъл от Пекин '2008. Мощна размяна по диагонала, в който Диего хвана на контра пие Рафа - точка за пробив. Тя е реализирана след нова страхотна систематична акция на 170-сантиметровия опонент, който в последните си удари настояваше с опити по скъсения диагонал, което в крайна сметка му донесе успех - 2:1.

Изключително агресивен форхенд по диагонала, излизане на мрежата и завършващо воле за Шварцман - 15:0. Ретур уинър по диагонала след втори сервис - 15:15. Силен ретур, излизане на мрежата от Надал и неуспешен опит за минаващ удар от сервиращия - 15:30. Испанецът се развихри в този гейм и след къса размяна на удари, завърши топката с форхенд по правата - 2 поредни точки за пробив. Още първата е превърната в пробив след къса топка на аржентинеца, опит за прехвърлящ удар и смаш на Надал - 3:1.

Финалистът от Рим отново започна силно новият гейм от посрещане. Бекхенд по правата в близост до отновната линия затрудни максимално Рафа и той сгреши. Форхендът по правата обаче отново влиза в употреба за сервиращия и му носи успех - 15:15. Безпощаден удар по правата от силната си страна и 30:15. Грешка на Диего от бекхенд по диагонала - 40:15. Изострен такъв по правата все пак му заслужиха следващата точка - 40:30. Пасивна игра на Надал позволи на Шварцман да изтласка назад съперника и да приключи точката с форхенд по правата - 40:40. Дълбок фохенд по диагонала от Рафа и той отново е едни гърди напред в гейма. Въпреки идеалния форхенд по правата, късния следващия удар на аржентинеца затрудни максимално испанеца - мрежа и ново равенство. Поредна каторжническа размяна на удари, в която Шварцман накрая пусна къса топка и точка за връщане на пробива. Левичарят обаче отвръща с ас по правата. Ретур на линията позволи на посрещащия да излезе на мрежата, но Надал го размина по диагонала с форхенд. Пореден брутален форхенд по правата на Краля на клея матира съперника за 4:1.

Скъсен форхенд по диагонала носи бърз успех за аржентинеца в първата точка - 15:0. Бекхенд по правата в мрежата за 15:15. Инсайд-аут форхенд на Надал не намира очертанията на корта и 30:15. Неуспешна къса топка от Шварцман, която не мина мрежата - 30:30. Упоритостта на ниския Диего отново дава резултат чрез невероятен диагонал от бекхенд - 40:30. Ретур в аут и 4:2.

Чудовищен бекхенд уинър по диагонала от Рафа изпраща топката в ъгъла по неспасяем начин - 15:0. Непредизвикана грешка от форхенд на Надал - 15:15. Къс ретур и превъзходен форхенд по диагонала - 30:15. Сервис-мрежа и стоп воле за 40:15. Невърнат начален удар - 5:2.

Нов убийствен къс диагонал от Шварцман и нов успех - 15:0. Бекхенд от манакореца по правата в аут - 30:0. Поредна непредизвикана грешка и 40:0. Двойна грешка за 40:15. Зрелищен форхенд по правата от аржентинеца - 5:3.

Поредица от тежки удари на финалиста от Рим му позволи постепенно да навлезе в корта и да завърши по правата от бекхенд - 0:15. Предизвикана грешка в мрежата от същия удар за 15:15. Рафа обаче също греши от обратния си удар по правата в аут - 15:30. Ретур в мрежата - 30:30. Втора поредна директна точка от начален удар - сетбол. Скованата игра в тази размяна предизвика неточност от ракетата на испанеца - 40:40. Превъзходен бекхенд уинър по диагонала на 12-кратния първенец след поредната дълготрайна размяна на удари - втори сетбол. Изключително дълбоко пласирана топка от Шварцман остави без дъх Надал, който не успя да отговори на предизвикателството и ново равенство в гейма. Брилянтна къса топка на Рафа - трети сетбол. Този път всичко приключва. Опитът за скъсен диагонал от бекхенд на аржентинеца не се увенча с успех, след като 19-кратният носител на титли от Големия шлем върна топката и следващият удар на новият №8 в ранглистата спря в мрежата - 6:3 след 64 минути игра.

Втори сет

Оптимистично начало от страна на 28-годишния тенисист, който стартира с гейм на 0 за 2 минути.

Форхенд по правата в аут на Шварцман - 15:0. Печеливш удар по диагонала от силната страна на Надал - 30:0. Тежка рамяна на мощни удари от двамата, която завършва с форхенд на испанеца - 40:0. Невърнат сервис за 1:1.

Перфектен форхенд уинър по правата и бекхенд в мрежата на Диего създава ранни проблеми за сервиращия - 0:30. Изключителен бекхенд по диагонала връщат в играта гаучото - 15:30. Бърз аут на Надал - 30:30. Форхенд по правата в мрежата след ретура - точка за пробив. Брейкът е факт след грешка от бекхенд на Шварцман - 2:1.

Посрещащият започва гейма с форхенд уинър по правата - 0:15. Топка на основната линия от Рафа матира съперника и той не успя да отговори - 15:15. Инсайд-аут форхенд от Надал, след което Шварцман опита минаващ удар, но в аут - 30:15. Слайс бекхенд в аут - 30:30. Грешка на Диего и 40:30. Форхенд по правата на манакореца и гейм - 3:1.

170-сантиметровият състезател отвръща с бърз гейм, в който отпусна само точка на съперника - 3:2.

Нов гейм и ново чудесно изпълнение от бекхенд по правата на Шварцман - 0:15. Сервис от адвантидж полето по диагонала и форхенд по правата не се оказаха достатъчни за Рафа, тъй като опонентът му го смрази с минаващ удар по правата в ъгъла на очертанията - 0:30. Бекхенд по правата от посрещащия не успя да намери външната страна на страничната линия и 15:30. Офанзива, дирижирана чрез форхенда на Рафа по протежението на корта изтласка Шварцман далеч зад основната линия и след 2 поредни смаша точката приключва - 30:30. Левачката на 34-годишния испанец отново влезе в действие и остави без дъх публиката на "Филип Шатрие" - 40:30. Ювелирна къса топка на Надал с първия удар след сервиса, пласирана на линията - 4:2.

Неуспешен опит за сервис-мрежа на Шварцман след лошо изпълнено воле 0:15. Форхенд в мрежата в първия удар след сервиса - 0:30. Още една непредизвикана грешка, този път в аут - 0:40. Форхенд по обратния диагонал на Диего - 15:40. Ас за 30:40. Ретур в аут - равенство. Силов форхенд към този на Надал, изпратен дълбоко в полето дава резултат. Впоследствие следващия ретур отново бе в аут и 4:3.

Твърде амбициозен опит по правата за завършващ удар на аржентинеца - 15:0. Ретур в мрежата - 30:0. Нова бърза неточност в аут - 40:0. Ас по правата за 5:3.

2 поредни бързи грешки на Рафа дават преднина в този гейм на Шварцман. Двойна грешка от сервиращия обаче прави резултата 30:30. Рънинг форхенд по диагонала на гаучото излизат в аут - сетбол. Надал успя да спечели предимство в последната точка на сета, след като изпълни форхенд по правата с голяма дълбочина, което не остави време за реакция на по-младия му съперник, който изпрати топката в аут - 6:3.

Трети сет

Бързо 30:0 в актива на Надал за начало на третата част. Сякаш от нищото Шварцман намери ъгъл, с който изпрати топката по обратния диагонал в ъгъла на игрището - 30:15. Ас по диагонала от полето за предимство - 40:15. Ретур в аут - 1:0.

Уинър от ретур на втори сервис по диагонала - 0:15. Непредизвикана грешка на Надал за 15:15. Ретур в аут - 30:15. Форхенд в аут по правата на Рафа и 40:15. Ас по правта със 180 километра в час - 1:1.

Рутинен форхенд в мрежата на 28-годишния състезател - 15:0. Ново тежко разиграване, в което Рафаел конструктира завършека на точката чрез форхенда си и накрая Диего прати топката в мрежата - 30:0. Форхенд уинър по диагонала на сервиращия - 40:0. Непредизвикана неточност от бекхенд по диагонала на Шварцман - 2:1.

Надал затяга обръча и на бърза ръка стига до 3 поредни точки за пробив. Още първата е реализирана след бекхенд по диагонала в аут на Шварцман.

Непредизвикана грешка в аут от Баболат-а на Рафа - 0:15. Неописуема точка, в която Шварцман направи стоп воле, което бе достигнато от испенеца, който на свой ред направи прехвърлящ удар. Диего отговори с удар между краката (хотдог), но съперникът го чакаше на мрежата - смаш и 15:15. Контра пие форхенд по диагонала на настоящия шампион след средно кратко разиграване - 30:15. Аржентинецът натисна от бекхенд по правата в следващата размяна на удари и това се увенча с успех - 30:30. Форхенд на основната линия позволи излизане на мрежата от гаучото, след което манакорецът сбърка форхенда си - точка за пробив. Тя обаче е спасена след зрелищно разиграване, приключило с бекхенд по диагонала в аут на победителя в 14 турнира от АТП веригата. На фронта идва обаче нова възможност за брейк след намеса на мрежата и топ в аут на Надал. В крайна сметка пробивът става факт. Посрещащият пласира нов отличен ретур около основната линия, с което затрудни максимално опонента си, който изпрати форхенда по диагонала на сантиметри в аут по ширина - 3:2.

Неочаквана грешка от ракетата на Шварцман за 0:15. Рафаел получи по-къса топка в центъра на игрището, навлезе навътре и завърши от форхенд - 0:30. Твърде бързо резултатът набъбва на 0:40 след форхенд по правата в аут на сервиращия. Още първата възможност за пробив е реализирана след удар в мрежата на Диего - 4:2.

Лесни първи 2 точки на левичаря от остров Майорка. Съперникът обаче отвръща с две последователни на свой ред след успешна атака на мрежата, последвана от неуспешна такава на Надал. Екзекуторът на Тийм продължи упорството си във възходяща линия, натискайки Рафа на бекхенда, което го изнерви и испанецът прати форхенда си по правата в аут - 30:40. Точката за рибрейк е спасена след ретур високо и далеч в аут - 40:40. Два поредни форхенда по диагонала с отлична дължина и ъгъл изхвърлиха от комфортната зона сервиращия и той пак бърка - втора точка за пробив. Този път форхендът по правата намери параметрите на корта и остави безпомощен противника - 40:40. Надал стпи на основната линия и с последния си удар изхвърли назад Шварцман - топка в мрежата. Аржентинецът отговори със същото, но след по-продължително разиграване - равенство. Отлична постройка на точката позволи на световния №2 да излезе на мрежата, но волето излиза в аут по дължина - трети шанс за рибрейк. След 2 часа и половина битка Диего Шварцман не престава да изумява и за сетен път затиска фаворита за титлата до стената - форхенд в аут по обратния диагонал и пробивът е върнат - 4:3.

Въпреки пресиления форхенд в аут на Диего в първата точка, следващата е за него след уинър по правата със същия удар - 15:15. Предизвикана грешка на Рафа, благодарение на къс диагонала на гаучото - 30:15. Високо бекхенд воле по правата бе достигнато от Надал, но при следващия удар край мрежата сервиращият бе по-убедителен - 40:15. Невърнат начален удар и 4:4.

Превъзходна акция към мрежата на Шварцман приключва по кошмарен начин след форхенд в аут - 15:0. Ретур в мрежата - 30:0. Нов невърнат сервис и 40:0. Гейм на 0, който идва като мехлем за душата, след като в предишните си 2 подавания испанецът бе пробит - 5:4.

Бърза първа точка в актива на аржентинеца след бекхенд в аут на Рафа. Непредизвикана грешка от форхенда на Диего - 15:15. Провал при къса топка от форхенд на сервиращия среща мрежата - 15:30. Отличен сервис по правата - 30:30. Рафа си спечели предимство при следващото разиграване, изхвърли опонента встрани, но бекхендът му по правата спря в мрежата - 40:30. Брутална размяна на удари принуди Надал да изпълни къса топка, която бе достигната с вещина от Шварцман, а след това испанецът не можа да контрира по диагонала - 5:5.

Форхенд в близост до основната линия изтласка назад сервиращия, а впоследствие гаучото намери фамозна права - 0:15. Въпреки това 12-кратният шампион изравнява точките след отличен начален удар. Изключителен форхенд по обратния диагонал на 28-годишния състезател му позволи да излече на мрежата и да приключи развръзката с печелившо воле - 15:30. Форхенд по диагонала върху страничната линия затрудни максимално левичаря и бекхендът му излита в аут - 15:40. Първата точка за пробив е спасена, благодарение на форхенд по правата - 30:40. Отличен сервис по правата, последван от форхенд по диагонала в ъгъла на игрището - 40:40. Трета поредна точка, спечелена чрез силния удар на сервиращия с изпълнение по диагонала. Този път Шварцман показа смелост и отново затисна опонента си в ъгъла, на бекхенда на Надал - 40:40. Нов систематичен натиск върху обратната страна на манакореца и нов успех - брейкбол. Серви по диагонала от адвантидж полето, ретур по диагонала и успешно воле на Рафа - 40:40. Финалистът от Рим опита форхенд по правата, но аут по ширина. Поредна офанзива над бекхенд ъгъла на Надал се увенчава с успех на аржентинеца - 40:40. Два поредни отлични сервиса идват в помощ на Рафа и в крайна сметка той измъква подаването си - 6:5.

Пресилен удар на манакореца излиза в аут след намеса на съдията - 15:0. Пасивни удари на Шварцман позволиха на Рафа да разгърне атаката си с форхенд по правата - 15:15. Отличната работа с крака позволи на аржентинеца да се изтегли за игра с форхенд и да завърши по обратния диагонал - 30:15. Ултракъс диагонал от дъното на корта с бекхенд препарира Надал и вдигна публиката на крака - 40:15. Въпреки хазартния форхенд в посоката, в която отиваше Рафа, Диего печели и този гейм - тайбрек.

Нелошо излизане на мрежата от гаучото след бекхенд воле по правата, но Надал го стигна без особена трудност и размина съперника - 1:0. Къса топка на Рафа, след което опонентът му я стигна, но прати следващия си удар в съперника, което се оказа фатално - 2:0. Форхенд мрежата на Шварцман по късния диагонал - 3:0. Тактическа грешка на 170-сантиметровия тенисист след смаш в посоката на Рафаел, което му коства точката - 4:5. Непредизвикана грешка от бекхенд в ъгъла води до аванс от 5:0. 6:0 след ново безупречно разиграване и предизвикана грешка на Диего. Топка в мрежата от Диего Шварцман слага край на спора - гейм, сет и мач.