Все повече хора по света споменават името на Ига Швьонтек. 19-годишната представителка на Полша впечатли с добро представяне на US Open, а на "Ролан Гарос" родената във Варшава тенисистка вече е част от 1/2-финалите. Световната №54 не само елиминира Симона Халеп в Париж, но впечатли тенис специалистите с приятната и зряла игра, въпреки крехката си възраст.

Самата Швьонтек признава, че това е най-щастливият момент в кариерата ѝ досега, но допълни, че се старае да не мисли за постиженията си, а просто прави това, което трябва.

„Щастлива съм, никога не съм си представяла, че само на 19 години ще бъда част от 1/2-финалите на турнир от Големия Шлем. Мислих, че победата ми срещу Халеп е всичко, което мога да постигна в Париж, но доказах, че съм готова за още по-велики неща. Старая се да не мисля какво ми се случва, а да се наслаждавам на всяка една минута на корта. Стартирах турнира с желанието само да играя добре без да си поставям конкретни цели, но ето, че вече съм част от най-добрите 4. Усещам любовта на полския народ и съм благодарна. Когато си в последните фази на което и да е състезание, се целиш поне във финала, ще остана концентрирана и спокойна. Ще играя своята игра и ще видим докъде ще ме отведе тази стратегия, започнеш ли да мислиш за очаквания, за успеха, това внася допълнително напрежение. Надявам се, че ще участвам още в много големи мачове от Шлема, това, че съм само на 19 ми дава увереност за бъдещето. Тайната е работа, работа и голяма любов във всяко едно нещо, което правиш“, коментира младият полски талант.